Ödön
1 °C
11 °C

Vagy ezren sétáltak egyet a sajtószabadságért

2014.06.03. 17:30 Módosítva: 2014-06-03 22:09:14

Váratlanul kirúgták az Origo főszerkesztőjét hétfőn. Sáling Gergő tizenkét éve dolgozott a lapnál. A kiadó hivatalos magyarázata szerint Sáling közös megegyezéssel távozott. Az új főszerkesztő Pálmai L. Ákos, a lap Webvideó üzletágának eddigi irányítója. 

Nem politikai nyomás? 

A valasz.hu érte el telefonon Sáling Gergőt, az Origo kirúgott főszerkesztőjét. Sáling az ügy kapcsán szervezett szimpátiatüntetésre nem ment el, de jól esik neki, hogy egyáltalán megszervezték. A távozásával kapcsolatos részletekről csak nagyon tömören beszélt. Az ügynek az Origo.hu komoly veszteségeihez szerinte nincs köze, és a lap sem követett el semmilyen szakmai hibát. Azt ugyan nem cáfolta, hogy a Lázár János utazásait feltáró cikknek is köze volt a fejleményekhez, de nem is erősítette meg az erre vonatkozó pletykákat. 

A lap szerkesztősége  nem értett egyet a cégvezetéssel, közleményükben azt írták, hogy

a jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.

A Kettős Mérce délután 17.00-re megmozdulást szervezett az Origo dob utcai székháza elé. Az eseményről az Index tudósított. Szerkesztőségi állásfoglalásunkat itt olvashatja

Nagyjából 300-an gyülekeztek 17.00-kor az Origo székháza előtt, innen az időközben becslésünk szerint ötszáz-ezer fősre duzzadt tömeg a Kossuth tér felé

Lázár: Nyilatkozzon az Origo távozó főszerkesztője!

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta: „azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől - akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam - hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket."
Lázár János megjegyezte, a hírportál tulajdonosa is határozottan cáfolta, hogy politikai okai lennének a főszerkesztő leváltásának.

indult. A tömeg fél hétkor fordult a Nyugatinál a Bajcsira. Így: 

Kollégáink közben beszéltek több origós újságíróval. A főszerkesztőjük menesztése kapcsán kiadott közleménnyel az egész szerkesztőség egyetértett, de elképzelésük sincs arról, hogy mi legyen a következő lépésük. A tegnapi és a mai napjuk is leginkább ivással telt, és a szerdai is várhatóan azzal fog. 

A Kossuth teret közben kora este a rendőrség lezárta. Ezt kérédsünkre azzal magyarázták, hogy egy kazah delegáció érkezik. Emiatt nemcsak ott, hanem az egész városban sok a rendőr. 

Végül a tüntetőket mégis beengedték a térre. Kollégánk a helyszínen egy rendőri CB-beszélgetést hallott meg véletlenül, amiben azt mondták, hogy beengedik a tömeget, és reményeik szerint egy-két beszéd után vége lesz, és hazamennek. 

Igazuk lett. 

Béke van és nyugalom, gyerekek és kutyák is vannak, kevés a pártdzsekis politikus és csinosak a rendőrnők

- mondják tudósítóink.

Korábban a Dob utca egyik házából, a 4. emeletről a Békemeneteken osztogatott narancssárga Fidesz-táblával integetett valaki. Egy élelmes hajléktalan Fedél Nélkült osztogatott, azzal a szöveggel, hogy azt legalább még nem Simicska Lajos adja ki.

És egyébként hiába volt egyértelmű, hogy a politikusok csak ártanak a megmozdulásnak, jó sok (ha nem is pártdzseikben) mégis elment közülük. Akik nem bírták visszafogni magukat: az LMP, az Együtt PM, az MSZP és a Szolidaritás pár képviselője.

Kint volt a hir24.hu, a hvg.hu, a 444.hu és a Forbes stábja is többek között, a jegkorongblog.hu pedig jelezte, hogy nem folytatja együttműködését az Origóval. 

A megmozdulás végül elég tényleg hamar véget ért, a szervezők üzenete, hogy maradjunk szolidárisak a sajtómunkásokkal (és a pékekkel), és, hogy lesz még folytatás. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?