Drótkötéllel rántották ki az ATM-et, hét évet kaptak

2014.06.04. 20:12 Módosítva: 2014.06.04. 22:42

Lopás és más bűncselekmények miatt egyenként hét év börtönre ítélte a Keszthelyi Járásbíróság azt a három férfit, akik 2012-ben egy lopott autó vonóhorgára rögzített drótkötéllel kirántottak a falból egy készpénzkiadó automatát Nagyvázsonyban - közölte az MTI.

A vádlottak 2012 szeptemberében több lehetséges zalai, vasi és Veszprém megyei helyszínt is megvizsgáltak, hogy honnan vihetnének el egy ATM-et, amiből készpénzhez juthatnak. Egy nagyvázsonyi pénzintézetet választottak, és a tervükhöz feszítővasakat szereztek be, egy dél-zalai telephelyen pedig drótkötelet loptak egy darus kocsiról.

A kehidakustányi termálfürdő parkolójában várakozva kiszemeltek egy autót, amelynek külföldi gazdájától az öltözőszekrényét felfeszítve megszerezték a kocsi kulcsát, illetve az ott talált pénzt is magukhoz vették. A közel hétmillió forint értékű autóval másnap hajnalban értek Nagyvázsonyba, ahol a kiszemelt ATM-et a kocsi vonóhorgára kötött drótkötéllel kitépték a falból.

Az automatát a csomagtartóba tették, s később egy bozótos területen elrejtették, a kocsit pedig az erdőben hagyták. A gyalog távozó tolvajok azonban egy hivatásos vadásszal találták szembe magukat, akinek a felszólítására nem álltak meg, hanem futásnak eredtek.

A vadásznak sikerült elfognia és a rendőröknek átadnia a gyanúsnak vélt férfiak egyikét, később pedig a lopott autót is megtalálták. Az elfogott férfi társai másnap visszatértek az erdőben hagyott ATM-ért, amelyet felfeszítve 5,2 millió forintot zsákmányoltak.

A Keszthelyi Járásbíróság szerdán jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal és közokirat egyidejű elvételével, társtettesként elkövetett lopások bűntettében találta bűnösnek a három vádlottat. A középmértékes büntetés elvét alkalmazva mindhárom férfit - az elsőrendűt visszaesőként - egyenként hét év börtönre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak, illetve védőik enyhítésért fellebbeztek.