Többet költött a kampányra az LMP, mint az MSZP?

2014.06.06. 11:49 Módosítva: 2014.06.06. 11:50
Megjelentek a Hivatalos Értesítőben a pártok kampányköltései, amelyeket saját bevallásuk szerint az országgyűlési képviselők áprilisi választására fordítottak. Az adatok szerint az MSZP 300 millióval kevesebbet költött a kampányára, mint a LMP.

A pártoknak és a jelölteknek június 5-ig kellett a közlönyben nyilvánosságra hozni a beszámolókat a választásra fordított állami támogatások és más pénzügyi források felhasználásáról. 

Fidesz-KDNP: 883,6 millió

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt 597 millió forint állami támogatást kapott, a pártok emellett 86,6 millió forint választási célra kapott adományt és 200 millió forint hitelt használtak fel a kampányban. A pénzből összesen több mint 832 millió forintot fordítottak anyagjellegű ráfordításra, 51,2 millió forintot pedig személyi jellegű ráfordításokra, a beszámolóból az nem derül ki, hogy reklámra és hirdetésre mennyit költöttek. A 106 jelölt egyénileg számolt el fejenként kapott egymillió forintos támogatással. 

A Transparency International, a K-monitor és az Atlatszo.hu számításai szerint a kormánypártok ennél jóval többet, csaknem 4 millárd forintot költöttek a kampányra. A civil szervezetek a kormánypártok kampányához hozzászámolták a Fidesz-közeli civil szervezetek kampányhirdetési költéseit (tehát például a CÖF bohócos plakátjait) és a kormány egyes plakátjainak költségeit is (az Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke plakátot például). A Fidesz azonban nem csak a civil szervezetek és a kormány támogatásával költekezett túl, nélkülük is több mint 2 milliárdot költött kampányra a kampányköltéseket figyelő Kepmutatas.hu szerint.

MSZP: 463 millió forint

A Magyar Szocialista Párt 329,9 millió forint állami támogatást kapott 16,3 millió forint volt a saját forrása, a jelöltektől pedig 21 millió forintot (ezt a pénzt a jelöltek kapták a költségvetéstől, de lemondhattak róla a jelölő párt javára). Az MSZP ezen kívül 95,8 millió forint állami költségvetésből származó alaptámogatást kapott, 12,9 millió forint támogatást magánszemélyektől és 3,4 millió forint egyéb bevétele volt. Ebből hirdetésre, reklámra, propagandára 293,8 millió forintot költöttek, rendezvényekre 65 millió forintot, anyagköltségre közel 33 millió forintot, bérleti díjakra 15,9 milliót, posta- és telefonköltségre 6,6 milliót, közlekedésre és szállítási kiadásokra 2,3 millió forintot, egyéb anyagjellegű ráfordításokra 46 millió forintot, egyéb, nem anyagjellegű ráfordításokra 474 ezer forintot. Eszközbeszerzésre 781 ezer forintot fordítottak.

Mivel az MSZP négy másik párttal összefogva indult a választásokon, a Kepmutatas.hu-nak nincsenek adatai külön az MSZP költéseiről.

LMP: 714,6 millió forint

Az LPM 714 millió forintos költéséből 22,6 millió forint volt a párt saját forrása. Az egyéni választókerületi jelöltek által a párt javára felajánlott támogatás összege 95 millió forint volt. A párt további 597 millió forint állami támogatást kapott. A beszámoló szerint 94,9 millió forintot fordítottak kültéri reklámra, üzemanyagra, járműbérletre, hirdetésre. További 619,6 millió forintot pedig ugyancsak kültéri reklámra, kampányújságra, sajtóhirdetésekre, online marketingre, közösségi médiára, direkt marketingre, különböző eseményekre, gyártás-tervezésre, menedzsmentre és logisztikára, humán erőforrásra, bérleti díjra, kampánytanácsadásra, közvélemény-kutatásra és egyéb marketingre.

Az LMP saját bevallása nagyjából összhangban van azzal, amit a kampánymonitorozó civil szervezetek számoltak: szerintük az LMP 14 millióval többet, 728 milliót költött kampányra.

Demokratikus Koalíció: 92,46 millió forint

Az összes pénz állami forrásból származott. A párt 13 millió forint állami támogatást kapott, emellett 79,46 millió forint egyéb, állami költségvetésből származó alaptámogatásból származó forrást használt fel. A DK beszámolója szerint kampánykiadásaiban nem voltak magánpénzek, adományok. A pénzből „egyéb szolgáltatásokra” összesen 56 millió forintot fordítottak, a propaganda költségeire 22,43 millió forintot, hirdetésre és reklámra 7,78 millió forintot, bérleti díjra 3,36 millió forintot, anyagköltségre 1,86 millió forintot, közlekedésre és szállításra 976 ezer forintot, postaköltségre 24 ezer forintot.

Magyar Liberális Párt: 9 millió forint

A Magyar Liberális Pártnak a kampányra költött 9 millió forintból 128 ezer forint volt saját forrása. Ebből valamivel több mint 8 millió forintot fordítottak szolgáltatások vásárlására és némileg több mint egymillió forintot „anyagjellegű ráfordításra”.  

Párbeszéd Magyarországért: 1 millió forint

A Párbeszéd Magyarországért (PM) párt egymillió forintot költött az országgyűlési képviselők áprilisi választására, ez teljes egészében a párt saját forrása volt.