Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idegen halfajta jelent meg a Balatonban

2014.06.09. 10:36

A Balaton vízminősége kezd visszatérni az 1960-as évek első felének minőségéhez, a kékalga-virágzások előtti időszakhoz, írta a sonline.hu a Kaposvári Egyetem és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet közös kutatása alapján.

Az utóbbi évek szélsőségesen magas vízállása több szempontból is jelentős hatással volt a parti övre. A víz felőli oldalon visszaszorult, míg a szárazföldi oldalon terjedt a nád. A vízszintemelkedés 2014-re javította a nagyméretű, szabad szemmel is látható gerinctelen állatok életfeltételeit is, ezáltal javultak például a pontyfélék szaporodási feltételei, nőtt a táplálékbázisuk.

A Balaton déli vízgyűjtőjén található Nyugati-övcsatorna vízrendszeréből ugyanakkor kimutatták egy idegen, úgynevezett inváziós halfajta, az amurgéb egyedeit. Az amurgéb inváziójának még csak a kezdeti terjedési fázisa zajlik, ám az egyedszám később várható robbanásszerű növekedése jelentősen kiszoríthatja az őshonos élőlényközösségeket.