MÁV-székházba, laktanyába kerülhetnek a vidéki minisztériumok

2014.06.12. 07:28 Módosítva: 2014.06.12. 07:50

Több helyszín is szóba jöhet a vidékre költöző minisztériumok elhelyezésére. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerdán tárgyalt Fazekas Sándor miniszterrel a földművelésügyi tárca elhelyezéséről. 

Fazekas Sándor szívesen látná a minisztériumát az agráregyetem területén. Lehetséges helyszín a régi városháza melletti Tisza-palota, amely  MÁV használatában lévő állami tulajdon. Ez akkor fog kiürülni, ha elkészül a vasútállomás melletti intermodális központ. Felmerülhet a Tisza-palota mögötti téren üresen álló volt ÁNTSZ-székház is. Mindkét épülethez kapcsolódik majd mélygarázs a Dósa nádor tér alatt. A közelben lévő volt megyei könyvtári épületet protokolláris célokra használhatnák.

Kósa szerint ha új épületben gondolkodnak, az egyetemi agrárcampus mellett több belvárosi, fejlesztésre váró rész, így az Aranybika szálló mögötti terület, a nyugati kiskörút menti területek, vagy a belvárosi Csapó utcai terület is számításba jöhet.

A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözhet egy egykori szovjet laktanyába, értesült a Híradó.hu. A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérváron egy patinás épületbe kerülhet, erről csak ennyit sikerült megtudni.

Miskolcon egy leánykollégium épületét szemelték ki kormányzati épületnek. A baj csak az, hogy ide semmilyen kormányzati hivatalt nem akarnak költöztetni. A miskolci MSZP, majd a helyi Fidesz is felvetette viszont, hogy hozzájuk is költözne hivatal.

Ha megfelelő körülményeket tudnak kialakítani, akkor az Emberi Erőforrások Minisztere nem ellenzi, hogy a tárca egyik államtitkársága Miskolcra költözzön. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az MTI-nek ezt mondta:

Nálunk 1600 ember dolgozik, akiknek családjuk van és Budapesthez kötődnek, tehát nyilván ezeket a kérdéseket is át kell gondolni. De, ha egy jó megoldás van, akár államtitkárságokra lebontva is, akkor miért ne.

A miniszter örül, hogy egyfajta verseny kezdődött, amelyben a vidéki nagyvárosok ajánlatokat tesznek a minisztériumoknak.

A minisztériumok költözéséről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.