Árpád
-2 °C
4 °C

MÁV-székházba, laktanyába kerülhetnek a vidéki minisztériumok

2014.06.12. 07:28 Módosítva: 2014-06-12 07:50:39

Több helyszín is szóba jöhet a vidékre költöző minisztériumok elhelyezésére. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerdán tárgyalt Fazekas Sándor miniszterrel a földművelésügyi tárca elhelyezéséről. 

Fazekas Sándor szívesen látná a minisztériumát az agráregyetem területén. Lehetséges helyszín a régi városháza melletti Tisza-palota, amely  MÁV használatában lévő állami tulajdon. Ez akkor fog kiürülni, ha elkészül a vasútállomás melletti intermodális központ. Felmerülhet a Tisza-palota mögötti téren üresen álló volt ÁNTSZ-székház is. Mindkét épülethez kapcsolódik majd mélygarázs a Dósa nádor tér alatt. A közelben lévő volt megyei könyvtári épületet protokolláris célokra használhatnák.

Kósa szerint ha új épületben gondolkodnak, az egyetemi agrárcampus mellett több belvárosi, fejlesztésre váró rész, így az Aranybika szálló mögötti terület, a nyugati kiskörút menti területek, vagy a belvárosi Csapó utcai terület is számításba jöhet.

A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözhet egy egykori szovjet laktanyába, értesült a Híradó.hu. A Honvédelmi Minisztérium Székesfehérváron egy patinás épületbe kerülhet, erről csak ennyit sikerült megtudni.

Miskolcon egy leánykollégium épületét szemelték ki kormányzati épületnek. A baj csak az, hogy ide semmilyen kormányzati hivatalt nem akarnak költöztetni. A miskolci MSZP, majd a helyi Fidesz is felvetette viszont, hogy hozzájuk is költözne hivatal.

Ha megfelelő körülményeket tudnak kialakítani, akkor az Emberi Erőforrások Minisztere nem ellenzi, hogy a tárca egyik államtitkársága Miskolcra költözzön. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az MTI-nek ezt mondta:

Nálunk 1600 ember dolgozik, akiknek családjuk van és Budapesthez kötődnek, tehát nyilván ezeket a kérdéseket is át kell gondolni. De, ha egy jó megoldás van, akár államtitkárságokra lebontva is, akkor miért ne.

A miniszter örül, hogy egyfajta verseny kezdődött, amelyben a vidéki nagyvárosok ajánlatokat tesznek a minisztériumoknak.

A minisztériumok költözéséről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?