Évekig nem tűnt fel a hibás vagyonnyilatkozat

2014.06.16. 12:30

Évek óta hibásan tölti ki vagyonnyilatkozatait Simicskó István, az Emmi sportért és ifjúságért felelős államtitkára, aki 1998 óta parlamenti képviselő is. Simicskónak most hat vagyonnyilatkozata érhető el a kormány honlapjáról. 2010-ig visszamenőleg minden évben leadott egyet, és 2014 májusának végén, az előző kormányzati ciklus lezárulása, az új elindulása miatt le kellett adnia nemrég egy záró nyilatkozatot is, bár továbbra is államtitkár maradt. Ez a legfrissebb nyilatkozat másfél hete került ki a kormány honlapjára.

A hat vagyonnyilatkozatot egymás mellé téve több ellentmondás is látszik:

  • Mind a hat vagyonnyilatkozatban szerepel egy 2006-ban vásárolt, II. kerületi ingatlan, de annak mérete változik. Hol 50 (2010, 2011), hol 60 (2012), hol 52 (2013 és 2014. január, május) négyzetméter. (A második kerületben félmillió forint körül van az átlagos négyzetméterár, 10 négyzetméter különbség tehát akár 5 millió forintnyi vagyont is jelenthet.)
  • Mind a hat vagyonnyilatkozatban szerepel egy siófoki ingatlan, de változó a mérete és a vásárlás ideje is. Hol 35 (2010, 2011) hol 40 (2012, 2013, 2014. január, május) négyzetméter. Hol 2008 (2010), hol 2007 (2011, 2012), hol 2006 (2013., 2014 január, május) a vétel éve.
  • A 2010-es vagyonnyilatkozatban van egy 2006-ban vásárolt, 2500 négyzetméteres pilisszentiváni ingatlan, ami a későbbi vagyonnyilatkozatokból hiányzik, és az ellenértéke sem jelenik meg más vagyontárgy formájában. Arra sincs utalás, hogy elajándékozták volna.
  • A 2011-es vagyonnyilatkozatban szerepel egy 80 négyzetméteres, II. kerületi ingatlan, 2009-es vételi idővel. A 2010-es vagyonnyilatkozatban ugyanakkor ez az ingatlan nem volt benne. A pilisszentiváni ingatlanhoz hasonlóan a későbbi vagyonnyilatkozatokban sincs benne se maga az ingatlan, se az ellenértéke.
A II. kerületi ingatlan területnagysága a 2010-es, 2012-es és a 2014-es vagyonnyilatkozatban.Nagyításért kattintson!
A II. kerületi ingatlan területnagysága a 2010-es, 2012-es és a 2014-es vagyonnyilatkozatban.

Nagyításért kattintson!

 

Simicskó István az ellentmondásokat azzal magyarázta, hogy pontatlanul töltötte ki a vagyonnyilatkozatait, amit sajnál. Miután megkerestük az államtitkárt, részletes tájékoztatást adott saját maga és szülei vagyoni helyzetéről, a találkozóra több vaskos mappával érkezett, megmutatta a családi ingatlanok adás-vételi szerződéseit is.

Nem voltak kéznél a papírok

A csak egy-egy évben feltüntetett két ingatlan (a pilisszentiváni és a 80 négyzetméteres II. kerületi) valójában nem az ő tulajdona, ezek a szülei nevén vannak, és csak tévedésből került be az egyik a 2010-es, a másik a 2011 vagyonnyilatkozatba, mondta az államtitkár, aki 30 éven át családi vállalkozást vezetett, és már 1998-as parlamentbe kerülése előtt több ingatlannal rendelkezett.

A II. kerületi ingatlannál valójában az 52 négyzetméter a helyes méret. A siófoki lakást 2008-ban vásárolta, a méreténél pedig az okozta a bizonytalanságot, hogy – ahogy a nekünk is megmutatott adásvételi szerződésben áll – a lakás maga 32,4 négyzetméter, a hozzá tartozó terasz 8,99 négyzetméter, és ezt a kettőt együttesen 36 négyzetméternek kezeli a szerződés.

Az államtitkár szerint azért kerültek pontatlan adatok a vagyonnyilatkozataiba, mert azok leadása előtt, miután a frakció sms-ben figyelmeztette a képviselőket pár nappal a közelgő határidő előtt, nem voltak a keze ügyében az adásvételi szerződések. Ígéretet tett arra, hogy a jövőben ügyelni fog a pontosságra.

Tavasszal az MSZP-s Simon Gábor eltitkolt millióival és Rogán Antal sűrűn módosított lakásméretével foglalkozott a legtöbbet a sajtó, de nem ők voltak az egyetlenek, akiknek nem volt rendben a vagyonnyilatkozata.

A másoló és a feledékenyek

Illés Zoltánról, a volt környezetügyért felelős államtitkárról áprilisban írta meg a Magyar Narancs, hogy pontatlan a vagyonnyilatkozata. Kiderült, hogy Illés 1998 óta mindig ugyanúgy tölti ki a nyilatkozatot: akkor „beírt egy számot”, amit azóta évről évre automatikusan átmásol.

Szatmáry Kristóf fideszes képviselőről, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkáráról áprilisban az Origo írta meg, hogy nem a földhivatali adatoknak megfelelően töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, kihagyott belőle egy XVI. kerületi házat, aminek felerészben tulajdonosa.

A frissen államtitkárrá kinevezett fideszes képviselőről, Potápi Árpádról szintén az Origo írta meg, hogy módosítania kellett a vagyonnyilatkozatát: a 2013-ban vásárolt építési telkének nagyságát javította 1266 négyzetméterről 3166 négyzetméterre.

Varga Mihály is korrigált tavasszal. Róla a 444 írta meg, hogy a Rogánhoz hasonlóan a Pasa Parkban lakó miniszter vagyonnyilatkozatában először csak egy 137 négyzetméteres lakás szerepelt, de a Rogán-ügy kirobbanása után bekerült még egy teremgarázs és egy tárolóhelység is, 41 négyzetméterrel növelve a teljes ingatlan nagyságát.

Következmény nincs

Ahogy azt többször megírtuk, a politikusok vagyongyarapodásának ellenőrzésénél gyakorlatilag
teljesen eszköztelen a nyilvánosság. Aki figyel arra, mi szerepel vele összefüggésbe hozhatóan a cég-és nyilvántartásokban, nem él feltűnően nagy lábon, az minden további nélkül el tud titkolni offshore vagyonokat, külföldi bankszámlákat vagy ismerősöknél biztonságba helyezett pénzeket.

A vagyonnyilatkozatok így csak nagyon korlátozottan alkalmasak arra az elszámoltatásra, ami a céljuk és értelmük lenne. De következménye még azoknak az eseteknek sem szokott lenni, amikor kiderül, hogy hibás, valótlanságokat tartalmaz egy vagyonnyilatkozat. A gyanús vagyonnyilatkozatokat a mentelmi bizottságnál vizsgálják ki. Tavaly kikértük Rubovszky Györgytől, a mentelmi bizottság KDNP-s elnökétől az eddigi vizsgálatok mérlegét. Kiderült, hogy az 1998-2002-es ciklus óta, mióta lehetőség van vagyonnyilatkozati eljárás indítására, összesen 24 ügyben indult ilyen. Az érintett képviselőknek mindig sikerült a vizsgálódókat kielégítő magyarázatot adniuk.

Áprilisban Gulyás Gergely fideszes képviselő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában felvetette, hogy szankcionálhatnák az elrontott, vagy hibásan leadott képviselői vagyonnyilatkozatokat, akár anyagi felelősségük is lehet ebben az érintetteknek. Egyelőre azonban nem vezettek be ilyesmit.