Orbán: Az újratemetés a nagyfiúk feladata volt

2014.06.16. 22:44 Módosítva: 2014.06.16. 22:46

Összességében nem vagyok vele elégedetlen

– mondta 1989. június 16-án a Hősök terén elmondott beszédéről Orbán Viktor a Duna TV hétfő esti, Szabadság tér '89 című műsorában.

A  miniszterelnök katartikusnak minősítette Nagy Imre újratemetésének napját, mivel szerinte a rendszerváltással kapcsolatban és azután is ez volt az egyetlen olyan esemény, amelynek kapcsán mindenki ugyanazt élte meg. „Akkor nem tudtuk, milyen fontos nap ez, érezni éreztük, de az csak később derült ki, hogy nem lesz több ilyen nap” – mondta Orbán, hozzátéve: a rendszerváltás szerinte az első szabad parlamenti választással következett be.

Azzal kapcsolatban, hogy mi volt a Fidesz és az ő személyes szerepe az újratemetés kapcsán, úgy fogalmazott:

Az újratemetés az a nagyfiúknak a feladata volt (...) 

A nagyfiúk behúztak bennünket ebbe a történetbe.

Rákay Philip műsorvezető arra vonatkozó kérdésére, hogy a politikai elit miért pont őket, és miért nem az SZDSZ-t „húzta be”, azt válaszolta:

Az ellenzéki oldalon nem volt más, csak a Fidesz. 

A miniszterelnök szerint afelől nem volt vita, hogy a rendszerváltó nemzedéket a Fidesz képviselje. Ennek ellenére Orbán úgy értékelte: a felkonferálás ellenére nem volt felhatalmazása arra, hogy a magyar fiatalok nevében beszéljen, ő csak a Fidesz nevében beszélt. Ettől függetlenül szerinte a beszéd jól összefogta az ő nemzedékének a hangulatát.

A kormányfő magáról „öregedő emberként” beszélt, és kritizálta korábbi beszédstílusát, például azt, hogy hadart. „Botcsinálta politikusok voltunk, és menet közben tanultuk meg a szakmát” – fogalmazott.

Kövérrel írták, de újraírta

A beszéd keletkezéseinek körülményeiről elmondta: az eredeti beszédet a választmánnyal való egyeztetést követően, Kövér Lászlóval együtt írták. A témáról és az időkorlátról Litván György történésszel kellett egyeztetnie, de cenzúra nem volt, és a beszéd leiratát kérésre sem adta oda. 

A beszéd eredetileg 7,5 perces lett volna, de miután kiderült, hogy a szónokoknak csak 5 percük van, Orbán teljesen újraírta a beszédet. Szerinte a hétperces beszéd „okosabb”, a végül elmondott ötpercesnek szánt (valójában hétperces) viszont „jobb” beszéd volt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéd milyen hatással volt a személyes életére, úgy fogalmazott:

Először éreztem azt, hogy a feleségem elégedett velem.

A beszéd ugyanakkor a politikusi karrierjére is hatással volt: mint elmondta, a reakciókból szűrte le, hogy kik a „jó gondolkodású emberek”. „Segített a politikai elitet jól megismerni” – mondta Orbán Viktor.

A csaknem egyórás műsorban egyébként történészek és Boros Péter volt miniszterelnök is megszólalt, de messze Orbán Viktor kapta a leghosszabb műsoridőt, akinek a teljes 1989-es beszédét is levetítették a Duna TV-n.