Cigányozva orrot törni még nem rasszizmus a bíróság szerint

2014.06.19. 19:02
Egy debreceni szórkaozóhely kidobója szétverte áldozatát, mivel az részegen szóvá tette, hogy nem engedik be. Az agresszív vendéget ököllel ütették, és közben az egyik biztonsági őr azt üvöltötte, hogy "meghalsz, te büdös cigány!"

Súlyos testi sértés miatt kaptak felfüggesztett börtönbüntetést csütörtökön nem jogerősen egy debreceni szórakozóhely biztonsági emberei, ugyanakkor a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettének vádja alól felmentette őket a Debreceni Járásbíróság.

Veszprémyné Szajkó Márta tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlott halmazati büntetésül - beszámítva egy jelen esettel egyesített ügyben kiszabott büntetést - egy év hat hónap, míg a másodrendű vádlott egy év börtönbüntetést kapott, mindkettejük esetében a szabadságvesztés letöltését három év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

A vádirat szerint az ügy sértettje 2012 májusában, szombat hajnalban az egyik debreceni szórakozóhely after partyjára akart bejutni, miután már több helyen is szórakozott az éjszaka folyamán. A vádlottak azonban nem engedték be a roma férfit, hanem összeverték, s hogy más vendégek ne lássák, behúzták egy szeméttárolóba.

A verés közben a vádirat szerint az elsőrendű vádlott azt hajtogatta, hogy "meghalsz, te büdös cigány!". A bántalmazott férfi többek között többszörös orrcsont- és felsőállcsont-törést szenvedett. A vádhatóság szerint az első- és a másodrendű vádlott a sértettet azért bántalmazta, mert roma.

A járásbíróság a vádiratban foglaltaktól részben eltérően minősítette a tényállást: a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetésével összefüggésben a bizonyítási eljárás lefolytatást követően nem állapította meg azt, hogy a vádlottak a roma származása miatt bántalmazták a sértettet - ismertette a sajtótitkár.

A tanács elnöke szóbeli indokolásában elmondta: a sértett ittas állapotban, agresszívan tiltakozott amiatt, hogy nem engedik be a szórakozóhelyre. A sértettel szemben már korábban többször történt rendőri intézkedés nem megfelelő viselkedése, magatartása miatt.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, mindkét vádlott estében figyelembe vette az időmúlást és azt, hogy kiskorú gyermekekről gondoskodnak.

Vizoviczki debreceni helytartója

A Délhír értesülései szerint a belvárosi szórakozóhely a verés idején Vizoviczki Lászlóé volt. A Hajógyári-sziget több szórakozóhelyének egykori tulajdonosát 2012-ben fogták el, azzal gyanúsítják, hogy ő és emberei rendőröket fizettek le, hogy az általuk üzemeltetett helyeket védjék, míg a konkurens helyeket a fővárosban és Debrecenben is lehetetlenítsék el a folyamatos razziákkal.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.