Extrém szúnyoginvázió lesz idén nyáron

2014.06.19. 18:38 Módosítva: 2014.06.19. 18:49

A kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, a szervezést a katasztrófavédelemre bízta. A közbeszerzési eljárások lezajlottak, a szerződéseket megkötötték, ha az időjárás engedi, hétfőn kezdődhet a gyérítés Budapesten és még hétszáz településen.

Nagyon rossz a helyzet

Az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék következtében a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet rontja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, ezek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, vagyis extrém mértékű szúnyoginvázióra van idén nyáron kilátás.

Jön a tigrisszúnyog

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken. A hazai járványügyi szakemberek szerint előfordulhat, hogy ez a szúnyogfaj berepül az országba és az enyhe tél, valamint a csapadékos időjárás miatt állandó jelenlétére is számítani kell. A kormány mindezek figyelembevételével döntött a szúnyoggyérítési feladatok átvállalása mellett.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja a szegedi SZEMP Air Légiszolgáltató Kft., a békési Rovért Rovar-és Rágcsálóirtó Kft. és a budapesti Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. által alkotott konzorciummal kötött szúnyoggyérítésre szóló szerződést.

A cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat. 

Ütemterv

Szeptember harmincadikáig 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai, 10 ezer hektáron légi biológiai és ugyanekkora területen földi biológiai irtásra vállalkoznak a cégek. Valamennyi helyen és módszerrel egy-hat alkalommal kell gyéríteniük. Az ütemtervet a hivatásos katasztrófavédelem határozza meg, és minden esetben közzéteszi azt központi honlapján és Facebook-oldalán.

A vállalkozók a feladathoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által szúnyoggyérítésre engedélyezett irtószereket alkalmazhatnak.

Az idei szúnyogirtás összköltsége meghaladja az 1 milliárd 499 millió forintot.

A szúnyoggyérítésben érintett települések listája az alábbi linken érhető el.