Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hasmenésjárvány van négy megyében

2014.06.19. 08:44 Módosítva: 2014-06-19 15:30:11

A Bors cikke szerint

hányás és hasmenés támadta meg Magyarországot

de olyannyira, hogy

szinte nincs olyan ember az országban, aki maga vagy a környezete révén ezt ne tapasztalta volna meg a napokban.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerint még nincs szó országos járványról, mindössze négy megyéből jelentettek kisebb, közösségi gastroenteritisjárványt. Egy szabolcsi kórházban és egy Fejér megyei üzemben is 25-en betegedtek meg, ami a munkavállalók 10, illetve 15 százalékát érintette.

A lapnak egy háziorvos úgy nyilatkozott, hogy a kórokozók szeretik a meleget, a hasmenéses, hányásos tüneteket a rossz higiéiniai körülményeken és a helytelen táplálkozáson kívül a rota- és a calicivírus is okozhatja. Ha valaki elkapja a kórt, de egy nap után sem érez javulást, forduljon orvoshoz, mert könnyen kiszáradhat - ez főleg a gyerekeket és az időseket érintheti.

Az ÁNTSZ kora délután cáfolta, hogy hasmenésjárvány lenne Magyarországon, szerintük a megbetegedések száma az évszaknak megfelelően alakul. "A múlt hétre és az azt megelőző napokra jellemző meleg időben természetes, hogy nő a gyomor- és bélpanaszokat okozó megbetegedések száma". Június elején négy megyében jelentettek 3-25 embert érintő gasztroenteritisz-megbetegedéseket, de az ÁNTSZ szerint ez nem haladja meg az ebben az időszakban általában bejelentett esetek számát.