Hasmenésjárvány van négy megyében

2014.06.19. 08:44 Módosítva: 2014.06.19. 15:30

A Bors cikke szerint

hányás és hasmenés támadta meg Magyarországot

de olyannyira, hogy

szinte nincs olyan ember az országban, aki maga vagy a környezete révén ezt ne tapasztalta volna meg a napokban.

Az Országos Epidemiológiai Központ szerint még nincs szó országos járványról, mindössze négy megyéből jelentettek kisebb, közösségi gastroenteritisjárványt. Egy szabolcsi kórházban és egy Fejér megyei üzemben is 25-en betegedtek meg, ami a munkavállalók 10, illetve 15 százalékát érintette.

A lapnak egy háziorvos úgy nyilatkozott, hogy a kórokozók szeretik a meleget, a hasmenéses, hányásos tüneteket a rossz higiéiniai körülményeken és a helytelen táplálkozáson kívül a rota- és a calicivírus is okozhatja. Ha valaki elkapja a kórt, de egy nap után sem érez javulást, forduljon orvoshoz, mert könnyen kiszáradhat - ez főleg a gyerekeket és az időseket érintheti.

Az ÁNTSZ kora délután cáfolta, hogy hasmenésjárvány lenne Magyarországon, szerintük a megbetegedések száma az évszaknak megfelelően alakul. "A múlt hétre és az azt megelőző napokra jellemző meleg időben természetes, hogy nő a gyomor- és bélpanaszokat okozó megbetegedések száma". Június elején négy megyében jelentettek 3-25 embert érintő gasztroenteritisz-megbetegedéseket, de az ÁNTSZ szerint ez nem haladja meg az ebben az időszakban általában bejelentett esetek számát.