Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiakadtak Gyurcsányra az Együtt-PM-ben

2014.06.19. 16:36 Módosítva: 2014-06-19 16:43:58
Na nem azért, mert szerinte hiba volt, hogy elvállalta 2004-ben a miniszterelnökséget, hanem mert odaszólt egy párat Bajnai Gordonnak és pártjának. Például azt állította, nem igaz, hogy Bajnai rántotta vissza a szakadék széléről az országot. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis Gyurcsány Ferenc rántotta vissza.

Megütközést keltettek az Együtt-PM-ben Gyurcsány Ferenc tegnapi, az Indexnek adott interjújában elhangzott nem túl hízelgő megjegyzései, melyeket Bajnai Gordonra és pártjára tett. Az interjú téma volt a szombati tisztújításra készülő párt vezetőségében, Gyurcsány szavait több Együtt-PM-es forrásunk is méltatlannak, ízléstelennek és inkorrektnek nevezte.

Ha valaki lemaradt volna az interjúról, a Demokratikus Koalíció elnöke többek közt így szúrt oda az Együtt-PM-nek és Bajnainak:

  • Az Együtt-PM-ről: „Nem lehet pártot építeni Facebook-közösségből.″
  • „Amikor az önkénnyel szemben küzdesz, az a politikai stratégia, hogy középre megyek, hibás, mert az önkény és a demokraták között nincsen semmi. Az a politikai senki földje, amelynek a levegője nagyon ritka, és az ember előbb-utóbb megfullad.″
  • Szigetvári Viktorról és Keszthelyi Andrásról: „Bizonyos értelemben örültem is neki, hogy lett állása ezeknek a fiúknak, függetlenül attól, hogy Bajnai pozicionálását sok esetben az én rovásomra tudták megtenni. Az embernek valami felelőssége van a saját csapatáért!" 
  • Bajnairól: „Az állítás, hogy ő rántotta vissza a szakadék széléről az országot, nem igaz. Három nagy kiigazítócsomagot csináltunk 2008 őszétől. Az első kettőt én csináltam meg, a harmadikhoz pedig nem volt többségem, azért mondtam le. Ezt a harmadik, kidolgozott csomagot vitte és fejlesztette tovább a Bajnai.″
  • „De politikailag értettem, hogy egy kudarcosnak tekintett kormánytól el akar távolodni. Én meg azt mondtam neki, hogy ide figyelj, én ezt nem tettem meg a Medgyessyvel. A Medgyessynek mind a mai napig nem szólok vissza, pedig időnként mond olyan dolgokat, amiről azt gondolom, hogy nem fair″

Gyurcsány Ferenc legalább két dologban téved Bajnai és az Együtt-PM kapcsán. Téved, amikor azt állítja, hogy köze lett volna az ország talpraállításához. Gyurcsánynak épp ellenkezőkeg, azért kellett lemondania, mert politikája a csőd közelébe vitte az országot, a bizalom elfogyott, az ország finanszírozhatatlanná vált. Olyan ez, mint amikor gondatlanságból összedől egy ház és újat kell építeni helyette. Majd egyszer csak előpattan a ledőlt ház gondnoka és büszkén mondja, hogy nekem is közöm van az új felépítéséhez. Bajnai Gordon akkor hibázna, ha nem határolódna el ettől a politikától.

– fogalmazott egyik Együtt-PM-es forrásunk, aki szerint az még rendben van, hogy Gyurcsány büszke a saját pártjára, az viszont nem, hogy lesajnálja az övéket: 

Elnök úr figyelmét minden bizonnyal elkerülték a tények. Például az, hogy a legtöbb budapesti kerületben az Együtt-PM érte el a legjobb helyezést az ellenzéki pártok közül, ahogy az is, hogy a parlamenti választáson a legtöbb szavazatot a mi egyéni jelöltjeink hozták a listához képest. Ráadásul mi nem egy nagyobb pártból való kiszakadással, majd kiléptetésekkel alapítottunk új pártot, mint ahogyan a DK tette, hanem a semmiből, kevesebb mint másfél év alatt értük el ezt az eredményt.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) frissen megválasztott társelnöke az interjú elolvasása után egy üveg unicumot küldött Gyurcsánynak, legalábbis hivatalos Facebook-oldalán erről írt. Ez volt az az ital, amibe a PM-esek a bánatukat fojtották idén januárban, amikor le kellett nyelniük, hogy az ellenzéki összefogás kibővült az általuk addig elutasított DK-val is.