Kiakadtak Gyurcsányra az Együtt-PM-ben

2014.06.19. 16:36 Módosítva: 2014.06.19. 16:43
Na nem azért, mert szerinte hiba volt, hogy elvállalta 2004-ben a miniszterelnökséget, hanem mert odaszólt egy párat Bajnai Gordonnak és pártjának. Például azt állította, nem igaz, hogy Bajnai rántotta vissza a szakadék széléről az országot. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis Gyurcsány Ferenc rántotta vissza.

Megütközést keltettek az Együtt-PM-ben Gyurcsány Ferenc tegnapi, az Indexnek adott interjújában elhangzott nem túl hízelgő megjegyzései, melyeket Bajnai Gordonra és pártjára tett. Az interjú téma volt a szombati tisztújításra készülő párt vezetőségében, Gyurcsány szavait több Együtt-PM-es forrásunk is méltatlannak, ízléstelennek és inkorrektnek nevezte.

Ha valaki lemaradt volna az interjúról, a Demokratikus Koalíció elnöke többek közt így szúrt oda az Együtt-PM-nek és Bajnainak:

  • Az Együtt-PM-ről: „Nem lehet pártot építeni Facebook-közösségből.″
  • „Amikor az önkénnyel szemben küzdesz, az a politikai stratégia, hogy középre megyek, hibás, mert az önkény és a demokraták között nincsen semmi. Az a politikai senki földje, amelynek a levegője nagyon ritka, és az ember előbb-utóbb megfullad.″
  • Szigetvári Viktorról és Keszthelyi Andrásról: „Bizonyos értelemben örültem is neki, hogy lett állása ezeknek a fiúknak, függetlenül attól, hogy Bajnai pozicionálását sok esetben az én rovásomra tudták megtenni. Az embernek valami felelőssége van a saját csapatáért!" 
  • Bajnairól: „Az állítás, hogy ő rántotta vissza a szakadék széléről az országot, nem igaz. Három nagy kiigazítócsomagot csináltunk 2008 őszétől. Az első kettőt én csináltam meg, a harmadikhoz pedig nem volt többségem, azért mondtam le. Ezt a harmadik, kidolgozott csomagot vitte és fejlesztette tovább a Bajnai.″
  • „De politikailag értettem, hogy egy kudarcosnak tekintett kormánytól el akar távolodni. Én meg azt mondtam neki, hogy ide figyelj, én ezt nem tettem meg a Medgyessyvel. A Medgyessynek mind a mai napig nem szólok vissza, pedig időnként mond olyan dolgokat, amiről azt gondolom, hogy nem fair″

Gyurcsány Ferenc legalább két dologban téved Bajnai és az Együtt-PM kapcsán. Téved, amikor azt állítja, hogy köze lett volna az ország talpraállításához. Gyurcsánynak épp ellenkezőkeg, azért kellett lemondania, mert politikája a csőd közelébe vitte az országot, a bizalom elfogyott, az ország finanszírozhatatlanná vált. Olyan ez, mint amikor gondatlanságból összedől egy ház és újat kell építeni helyette. Majd egyszer csak előpattan a ledőlt ház gondnoka és büszkén mondja, hogy nekem is közöm van az új felépítéséhez. Bajnai Gordon akkor hibázna, ha nem határolódna el ettől a politikától.

– fogalmazott egyik Együtt-PM-es forrásunk, aki szerint az még rendben van, hogy Gyurcsány büszke a saját pártjára, az viszont nem, hogy lesajnálja az övéket: 

Elnök úr figyelmét minden bizonnyal elkerülték a tények. Például az, hogy a legtöbb budapesti kerületben az Együtt-PM érte el a legjobb helyezést az ellenzéki pártok közül, ahogy az is, hogy a parlamenti választáson a legtöbb szavazatot a mi egyéni jelöltjeink hozták a listához képest. Ráadásul mi nem egy nagyobb pártból való kiszakadással, majd kiléptetésekkel alapítottunk új pártot, mint ahogyan a DK tette, hanem a semmiből, kevesebb mint másfél év alatt értük el ezt az eredményt.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) frissen megválasztott társelnöke az interjú elolvasása után egy üveg unicumot küldött Gyurcsánynak, legalábbis hivatalos Facebook-oldalán erről írt. Ez volt az az ital, amibe a PM-esek a bánatukat fojtották idén januárban, amikor le kellett nyelniük, hogy az ellenzéki összefogás kibővült az általuk addig elutasított DK-val is.