Minden 3. budapesti támogatja a melegházasságot

2014.06.19. 15:56

A Republikon Intézet legfrissebb elemzése szerint minden 3. budapesti támogatja a melegházasságot, és minden 4. a könnyűdrogok dekriminalizálását.

A fiatalok nyitottabbak

Untitled-4

A Republikon kutatása szerint a budapestiek 71 százaléka a könnyűdrogok használatának büntetését támogatja, míg 23 százalékuk szerint nem kellene azt büntetni, 6 százalék nem tudott válaszolni a kérdésére.

A melegházasság kérdésében a fővárosiak 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem kellene engedélyezni, míg 34 százalékuk lehetővé tenné azt. Ebben a kérdésben a drogügynél is többen válaszoltak "nem tudom"-mal, 10 százalék.

A felmérés szerint a fővárosi fiatalok – egyébként a nyugat-európai trendeknek megfelelően – a leginkább elfogadó csoport, köztük a legnagyobb a liberális-progresszív válaszok aránya.

A könnyűdrogok fogyasztásának büntetlensége mellett áll ki a 18-29 évesek 35 százaléka (ez másfélszer magasabb arány, mint amekkorát a főváros egészében mértek). A melegházasság esetén is a 18-29 éves korosztályban látni a legmagasabb támogatói arányt, olyannyira, hogy a fiatalok között fej-fej mellett áll a két vélemény: 46 százalékuk támogatja, 47 százalékuk ellenzi.

Igazán nagy ellenállást csak a 60 év felettiek mutatnak, a harmincas korosztályban még tízből négy támogató áll öt ellenzővel szemben.

Az LMP-szavazók a legliberálisabbak

A pártok szavazói igencsak eltérően ítélték meg a két kérdést. Az LMP-szavazók következetesen mindkét kérdésben a liberálisabb álláspontot támogatják (34, 49 százalékkal), közel egyforma, bő 40 százalékkal az átlagot meghaladó mértékben.

Untitled-3

A Demokratikus Koalíció szavazói jelentik az egyetlen párttábort, ahol az egyik liberális-progresszív álláspont abszolút többséget kapott, méghozzá az egyneműek házassága esetén. A DK-szavazók 53 százaléka vélte úgy, hogy ezt lehetővé kell tenni. Érdekes kettősség ugyanakkor a DK esetén, hogy a könnyűdrogok esetén nyoma sincs ennek az attitűdnek (74 százalék): szavazóik az MSZP, a Fidesz vagy épp a Jobbik táborához hasonlóan elutasítók a büntetés enyhítését illetően.

Az Együtt-PM szavazóinál azt tapasztalták a kutatók, hogy mindkét kérdésben a liberális álláspont felé húznak, de eltérő mértékben: a könnyűdrog-fogyasztás dekriminalizálása körükben a legelfogadottabb (10-ből négyen nem büntetnék a használatot), a melegházasság támogatottságában azonban jelentősen elmaradnak az LMP vagy a DK-szavazók véleményétől.

Az MSZP szavazói lényegében mindkét kérdésben a fővárosi átlagnak megfelelő arányban vélekedtek a két témáról (71, illetve 53 százalék).

A Fidesz és a Jobbik szavazói mindkét ügyben a fővárosi átlagot meghaladóan a konzervatív álláspontot vallják. A könnyűdrogok használatának büntethetőségét 75-75 százalékuk támogatta, míg a meleg és leszbikus párok házasságkötését 64-71 százalékuk ellenezte.