209 milliót kell visszafizetniük a képviselőjelölteknek

2014.06.21. 09:31

A Blikk a Magyar Államkincstártól kapott adatokra hivatkozva azt írja, hogy minden 3. képviselőjelöltnél találtak szabálytalanságot az elszámolásban. Az 598 állami támogatást kapott jelöltből ezért 177-nek vissza kell fizetnie az egymilliós támogatás kétszeresét. Rajtuk kívül 47 képviselőjelölt nem adta be határidőre az elszámolást, nekik is fizetniük kell.

Összesen 209 millió 267 ezer forint visszafizetését írta elő az államkincstár, a pénzt, ha kell, adók  módjára hajthatja be az érintettektől a NAV. Mint ismert, a képviselőjelöltek összesen 1,1 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak.

A szabálytalanságok közül kiemelték:

  • olvashatatlan számlamásolatok,
  • nem egyeztek a számlán és a számlaösszesítőn a számok,
  • nem volt megindokolva kellőképpen a felhasználás,
  • nem a jelölt írta alá a dokumentumokat,
  • kampányidőszakon kívüli számlák.

Az államkincstár ugyanakkor csak formailag vizsgálhatta az elszámolásokat, a számlák mögötti valós tartalmat nem. A lapnak egyelőre nem sikerült megtudnia, hogy mely pártok képviselőjelöltjei voltak a legrenitensebbek, erről a kincstár későbbre ígért tájékoztatást.

A Magyar Államkincstár egyébként alig egy hete elutasította a Transparency International adatigénylését, amiben azt szerették volna megtudni, hogy mire költötték el állami támogatásukat a képviselőjelöltek. Mint válaszukban írták, ezt túl aprólékos munka lenne összeállítani.

A TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós közölte, keresetükben azt fogják kérni, hogy a bíró vigye az Alkotmánybíróság elé az ügyet, hogy az állami szervek ne tagadhassák meg az információk megadását az adatmennyiség nagyságára hivatkozva.