Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szolnokon is árulhatták a gyanús pestót

2014.06.22. 15:50

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árultak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja, közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa az MTI-vel.

A készítmények – szarvasgombás pesto, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok – kis üvegekben kerülhettek forgalomba. Mivel a botulizmus súlyos betegség,  arra kérik azokat, akik ettek a termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. Ha a fesztiválon vásárolt üveg még bontatlan, vizsgáltassák be a legközelebbi hatósági állatorvosnál.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombati közleményében azt írta: nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján

Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

A hírbe hozott egri kistermelő, Keksz Zsolt azt mondta a Heol.hu-nak, reméli, hogy nem Gourmand Company termékek tehetnek a fertőzésről. Egyúttal gyógyulást kívánt a betegeknek.