Judit
2 °C
7 °C

Az MSZP az Alkotmánybíróság elé viszi az önkormányzati törvényt

2014.06.24. 12:33

Az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, ezért az Alkotmánybíróságtól kéri az önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlését, írja az MTI.

Nemcsak a pártok kritizálják

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is kifogásolta a jogszabályt, amely szerintük megkérdőjelezhetővé teszi az őszi önkormányzati választás legitimitást. A három jogvédő szervezet az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó szervezetéhez, a Velencei Bizottsághoz fordul a törvény miatt.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a szükséges 50 helyett 57 képviselő, köztük függetlenek, LMP-sek és jobbikosok támogatták a szocialisták kezdeményezését, amelynek célja, hogy a Fővárosi Közgyűlést a Fidesz szándékával ellentétben ne a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerülő politikusok adják.

A Fidesz nyílt háborút folytat Budapest ellen, politikai és gazdasági szőnyegbombázást végezve a város érdekei ellen

- mondta Horváth Csaba, aki szerint azért vált szükségessé az Alkotmánybírósághoz fordulni, mert Áder János köztársasági elnök a Fidesz pártkatonájaként megvédte a Budapest tönkretételéhez hozzájáruló törvénymódosítást.

Tóth Bertalan országgyűlési frakcióvezető-helyettes szerint az elfogadott módosítás amellett, hogy illetlen módon a választás előtt néhány hónappal változtat a választási szabályokon, kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja. Az MSZP éppen ezért azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy kimondja: az alaptörvénnyel ellentétes az önkormányzati törvénymódosítás Fővárosi Közgyűlést érintő rendelkezése, mivel az alapján a helyi önkormányzati képviselőket nem közvetlenül választanák a fővárosiak.

Tóth Bertalan szerint az is alkotmányba ütköző, hogy a különböző kerületek szavazati súlya között akár ötszörös különbség is tapasztalható. Horváth Csaba szerint bár a Fidesz budapesti választási győzelmének bebetonozására készül, "nincs olyan matematikai képlet", amely ezt garantálná a kormánypártnak, és reményei szerint a baloldal nyeri majd az őszi voksolást.

A parlament június 10-én fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?