Az MSZP az Alkotmánybíróság elé viszi az önkormányzati törvényt

2014.06.24. 12:33

Az MSZP összegyűjtötte a parlamenti képviselők több mint negyedének aláírását, ezért az Alkotmánybíróságtól kéri az önkormányzati törvény közelmúltban elfogadott, Fővárosi Közgyűlést érintő módosításainak eltörlését, írja az MTI.

Nemcsak a pártok kritizálják

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet is kifogásolta a jogszabályt, amely szerintük megkérdőjelezhetővé teszi az őszi önkormányzati választás legitimitást. A három jogvédő szervezet az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó szervezetéhez, a Velencei Bizottsághoz fordul a törvény miatt.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a szükséges 50 helyett 57 képviselő, köztük függetlenek, LMP-sek és jobbikosok támogatták a szocialisták kezdeményezését, amelynek célja, hogy a Fővárosi Közgyűlést a Fidesz szándékával ellentétben ne a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerülő politikusok adják.

A Fidesz nyílt háborút folytat Budapest ellen, politikai és gazdasági szőnyegbombázást végezve a város érdekei ellen

- mondta Horváth Csaba, aki szerint azért vált szükségessé az Alkotmánybírósághoz fordulni, mert Áder János köztársasági elnök a Fidesz pártkatonájaként megvédte a Budapest tönkretételéhez hozzájáruló törvénymódosítást.

Tóth Bertalan országgyűlési frakcióvezető-helyettes szerint az elfogadott módosítás amellett, hogy illetlen módon a választás előtt néhány hónappal változtat a választási szabályokon, kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálja. Az MSZP éppen ezért azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy kimondja: az alaptörvénnyel ellentétes az önkormányzati törvénymódosítás Fővárosi Közgyűlést érintő rendelkezése, mivel az alapján a helyi önkormányzati képviselőket nem közvetlenül választanák a fővárosiak.

Tóth Bertalan szerint az is alkotmányba ütköző, hogy a különböző kerületek szavazati súlya között akár ötszörös különbség is tapasztalható. Horváth Csaba szerint bár a Fidesz budapesti választási győzelmének bebetonozására készül, "nincs olyan matematikai képlet", amely ezt garantálná a kormánypártnak, és reményei szerint a baloldal nyeri majd az őszi voksolást.

A parlament június 10-én fideszes és KDNP-s képviselők javaslatára fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét.  • Tippek
  • Bankszámla