nonono

Januártól már Kecskeméten lesz a vidékfejlesztési államtitkárság

2014.06.25. 15:49

A tervek szerint január 1-jétől kezdheti meg működését Kecskeméten a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága – írja az MTI.

Fél óra alatt bejut majd a munkahelyére

Ennek ugyan semmi jelentősége nincsen, de Kis Miklós Zsolt egyébként Nyársapáton alpolgármester, ami Kecskeméttől mindössze 27,2 kilométerre vagyis kb. fél óra autóútra van. Nyársapát polgármestere Kis Miklós Zsolt édesapja, Kis Miklós. Az új államtitkár egyébként 2002 óta az apjával gazdálkodik a családi gazdaságban, ahol szamócát és csonthéjas gyümölcsöket termesztenek együtt.

Kis Miklós Zsolt államtitkár a XV. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon, Kecskeméten azt mondta, ez a döntés nemcsak jelzés értékű, hanem gyakorlati szempontból is hasznos a térség „nagyon komoly” agrárpotenciálját figyelembe véve. A Kecskeméten kialakítandó apparátusban számítanak a helyi fiatal szakemberek és értelmiség munkájára is.

A vidék alapja a mezőgazdaság, az agrárium alapjai pedig a kis és közepes családi gazdaságok, ezért a vidékfejlesztési államtitkárság legfontosabb feladata a következő 7 évben rendelkezésre álló uniós források hatékonyabb, egyszerűbb, átláthatóbb, a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások számára kézzelfoghatóbb felhasználása lesz.

Elsősorban azokat az ágazatokat fejleszti a kormány, amelyek a versenyképesség, a feldolgozás és a munkahelyteremtés irányába mutatnak. Ilyenek az állattenyésztés, zöldség-gyümölcstermesztés, valamint az ezekhez kapcsolódó élelmiszeripar. Elsődlegesen a hiányzó infrastruktúra kiépítésén keresztül a kabinet fokozott figyelmet fordít a tanyasi életkörülmények javítására.

Az államtitkár szerint az új kormányzati struktúra kialakítása során kiemelt cél volt, hogy a vidékfejlesztés a Miniszterelnökséghez kerüljön, elsősorban a fejlesztési programok és források összehangolása érdekében.