Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Az összes orgoványi képviselő lemondott

2014.06.26. 19:45 Módosítva: 2014.06.26. 19:45

Mind a hat orgoványi önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról - számolt be a Baon.hu. Nagy a baj – fogalmaztak azon a lakossági fórumon, ahol döntésük okairól tájékoztatták a helyieket.

A meghívóban az szerepelt, hogy a polgármester „viselkedésével és döntéseivel gazdasági összeomlás felé sodorta a települést”. A képviselők a június 2-i képviselő-testületi ülésen szereztek tudomást arról, hogy az önkormányzatnak több mint 21 millió forint működési támogatást és kamatait vissza kell fizetnie az államkincstárnak, mert nem készült el határidőre a felhasználási elszámolás - derült ki a fórumon.

Nem adják a nevüket

A leköszönt képviselők egyike, egyben a település alpolgármestere, Gellért László arról beszélt, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami után azt mondták, a történtekhez nem adják tovább a nevüket.

Egy másik képviselő, Subicz József szavait idézve a honlapon az olvasható, hogy a 2013-as költségvetés tárgyalásánál 60 milliós hiány mutatkozott a beszámolóban. A legutóbbi két nagyberuházás finanszírozásához hitelt vett fel az önkormányzat, a kamatot fizetni kell. A támogatást viszont nem lehet lehívni, mert hiányzik a pályázati elszámolás. A képviselő úgy fogalmazott: javaslataikat, tanácsaikat a polgármester nem fogadta el. Döntéseiről csak utólag adott tájékoztatást, elvárva, hogy a testület tagjai fogadják el azokat akkor is, ha nem értenek vele egyet.

Tetézte a bajt, hogy a polgármester februárban azonnali hatállyal menesztette a jegyzőt. Ezt megelőzően a pénzügyi osztály két munkatársa is felmondott, így a folyamatban lévő gazdasági és jogi ügyek intézése félbeszakadt.

Orgoványon 2012. december 3-án tartottak időközi választást, miután az előző polgármester nyugdíjba vonult és lemondott tisztségéről. Lóczi Boglárkát akkor választották a település élére. A szavazatok 61,5 százalékát kapta 42 százalékos részvétel mellett. A jegyző 2014. februári azonnali felmentését a polgármester bizalomvesztéssel indokolta. Kerekes Tibor címzetes főjegyző emiatt beperelte a helyhatóságot.