ÁVH-s ügynöke volt a III/II-es múltú BM-államtitkárnak

2014.06.27. 08:35 Módosítva: 2014.06.27. 08:36
Egykori államvédelmis ügynököt irányított a Nagy Imre újratemetés idején a Belügyminisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára. A titokzatos „Amur” ügynök a Hősök teréről jelenthetett Tasnádi Lászlónak, aki a 80-as években a III/II osztály egyik vezetője volt. Az államtitkár a napokban kipattant botrány ellenére bejelentette: nem mond le, mert nem tarja elítélendőnek a pártállam idején folytatott tevékenységét.

Az Index információi szerint az 50-es évek elején az ÁVH-ban kezdte „szakmai” karrierjét az az Amur fedőnevű ügynök, akivel Tasnádi László, a Belügyminisztérium jelenlegi rendészeti államtitkára Nagy Imre újratemetése idején tartotta a kapcsolatot.

Az 1930-as születésű Amur szabósági tanoncként kezdte pályafutását, majd különböző kommunista ifjúsági szervezetekben dolgozott, és 1952-ben került az ÁVH-hoz. Miután elvégezte az Államvédelmi Hivatal hat hónapos operatív tanfolyamát, rövid időn belül olyan megbízatásokat kapott, ahol kamatoztathatta szaktudását, megfigyelői feladatokat kellett végeznie.

1953-ban az ÁVH Baranya megyei osztályára került. Amur fokozatosan előrelépve a ranglétrán előbb a BM-be került, majd a 60-as, 70-es években párizsi, majd genfi rezidensként dolgozott. Éppen 1988-ban, a Hősök terén lezajlott Nagy Imre-demonstráció előtt néhány hónappal helyezték nyugállományba, rendőr ezredesként szerelt le.

Levéltári iratok szerint az újratemetés idején Tasnádi László Amurral és egy másik, Vera fedőnevű titkos megbízottal dolgozott együtt. A nagy ellenzéki megmozdulás miatt a rendvédelmi szervek az állomány jelentős részét mozgósították.

Tasnádi a dokumentumok szerint az újratemetés idején telefonon tartotta a kapcsolatot az ügynökökkel. 

Tasnádi, akiről államtitkári kinevezése után az Index írta meg, hogy Orbán Viktor híres beszéde idején éppen a megfigyelők oldalán tevékenykedett, pénteken bejelentette, nem mond le, mert nincs miért lemondania. Tasnádi szerint kémelhárító volt, a kémelhárítók pedig akkor is és ma is ügynökökkel dogoznak.

Az, hogy nekem ügynököm volt, az egy természetes dolog

– mondta Tasnádi.

Azt a múlt pénteki sajtótájékoztatóján sem tagadta, hogy Amurral vagy a másik ügynökkel dolgozott az újratemetés napján, ám azt állította, hogy az újratemetéssel kapcsolatban nem volt munkafeladata.

Bálint László, Tasnádi egykori kollégája az RTL Klubnak nyilatkozva kedden azt állította, hogy a rendészeti államtitkárt, aki a rendszerváltás előtti időszakban vezette a III/II alosztályt, nagyobb felelősség terheli a kommunista rendszer kiszolgálása miatt, mint az egykori szigorúan titkos állományú tiszteket. Bálint szerint Tasnádinak már húsz éve vissza kellett volna vonulnia a közéletből, egykori munkája pedig összeegyeztetetlen jelenlegi megbízatásával.

A D-209-es Medgyessy Péter egy piti kis ügynök volt, Tasnádi meg egy hivatásos nyílt állományú tiszt, a kettőt nem lehet egy napon említeni

– mondta Bálint László.

Tasnádi kinevezése nem csupán a sajtóban kapott kritikákat, megosztotta a jobboldal szereplőit is. A kormányt rendszeres demonstrációkkal védő CÖF-CÖKA például közleményében szólította fel az államtitkárt arra, hogy mégiscsak mondjon le. Azt írták: nem lehet különbséget tenni III/II-es ügynökök megítélése között. Ha az államtitkár nem érti meg az üzenetet, akkor további nyomásgyakorlásra számíthat – ígérték.

Szintén kifakadt Tasnádi kinevezése kapcsán Deutsch Tamás. A fideszes politikus pár napja a Facebookon azt írta:

A velejéig romlott, rohadt, büdös kommunista rendszer – többek között – a III/II-es osztály miatt volt egy velejéig romlott, rohadt, büdös diktatúra.