1992-ben fel akarták robbantani a Szabadság téri szovjet emlékművet

2014.06.30. 14:20

1992. október 23-án fel akarták robbantani a budapesti Szabadság téren álló szovjet emlékművet, az ehhez szükséges robbanóanyagot Pécsen szerezték be – többek között ez szerepel a most nyilvánosságra hozott egykori Nemzetbiztonsági Hivatal dokumentumaiban.

A jelentés szerint október 23. előtt a robbanóanyagon kívül gyakorló kézigránátokat és fasiszta röplapokat is lefoglaltak a hatóságok. Az NBH adatai szerint a szkinhed csoportok célja a kormány megfélemlítése és a köznyugalom megzavarása volt, „amelyet ... a »Fehér Magyarországért« kívántak végrehajtani”, írja az MTI.

Ez volt az az október huszonharmadika, amikor kifütyülték Göncz Árpádot, aki végül nem is mondta el beszédét.

Híradó 1992

A tömegben ott volt Molnár Zsolt is, akit azzal támadtak, hogy korábban szkinhed volt. A 22 éves jelentés mostani nyilvánosságra kerülésekor azt mondta, hogy abban ő nem szerepel, és egyébként is támogatja minden dokumentum nyilvánosságra hozatalát, amely nem sérti a nemzetbiztonsági érdekeket. Molnár reméli, hogy a kémkedéssel megvádolt Kovács Béla jobbikos képviselő bizottsági meghallgatásának jegyzőkönyve is nyilvánosságra fog kerülni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport