Elítélték az idős férfit halálra maró nyolc kutya gazdáját

2014.07.01. 18:40

A legmagasabb időtartamú, öt év felfüggesztés mellett két év fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, akinek nyolc kutyája támadt rá tanyaszomszédjára 2010 őszén Nagyhegyesen. A hatvanhét éves áldozatnak esélye sem volt a nagytestű, falkában támadó házőrzőkkel szemben. A férfi a kórházba szállítását követően három nap múlva belehalt sérüléseibe. Cz. Sándor vádlottat a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt marasztalta el, emellett 750 ezer forintos bűnügyi költség is terheli.

Az öt komondortól és a három labrador-kuvasz keveréktől nemcsak a környékbeliek, hanem a gázszolgáltató munkatársai is tartottak, akik már a tragédiát megelőző években intézkedést kezdeményeztek a kutyák miatt. A vádlott a jegyzői figyelmeztetések miatt két méter magas kerítéssel vette körbe ingatlanját, a kutyák azonban így is kiszökdöstek a birtokról.

Cz. Sándor – aki a támadás ideje alatt szalmabálákat rakodott a közelben – azzal védekezett, hogy az áldozat az ő birtokán volt, a szakértők azonban a tanúk kihallgatásával megállapították, hogy a kutyák nem a kerítésen belül támadtak. Az idős férfi ruhájának foszlányait, sapkáját és pénztárcáját is a kerítésen kívül találták meg. A kutyák a támadás hevében vonszolták be az áldozatot az udvarra, akire 10-15 perccel később, sokkos állapotban, a vádlott talált rá.

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért fellebbezett, a vádlott pedig három nap gondolkodási időt kért.