Inni lehet a Balatonból, olyan tiszta

2014.07.03. 15:42 Módosítva: 2014.07.03. 16:00

Kiváló a Balaton vízminősége a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség csütörtöki, az MTI-nek küldött tájékoztatása szerint.

A hatóság az újabb, szombati mikrobiológiai vizsgálatokra hivatkozva azt közölte, a tó vize még az ivóvíz-minősítésnek is megfelel. Jelezték azt is, hogy a vizsgálatok semmilyen szennyeződésre utaló jelet nem mutattak ki, "az E. coli és az Enterococcus értéke továbbra is nulla". A szakemberek a vízmintákat Tihany-Szántód térségében vették.

Mint ismert, június 21-én a balatonfüredi úszóverseny 656 úszójából 46-an rosszul lettek, a feltételezések szerint kalicivírus okozhatta a fertőzést. Többen arra gyanakodtak, hogy a hajókból illegálisan leengedett szennyvíz került a vízbe.

Az ÁNTSZ már akkor is azt mondta, hogy nem kell aggódni az egész Balatonra kiterjedő járvány miatt, mert a vírusok élettartama nagyon rövid a vízben.

Ugyanakkor egy héttel elhalasztották a most szombatra tervezett, 32. Balaton-átúszást, de nem a vízminőségre, hanem a kedvezőtlen időjárásra hivatkozva.

Az OMSZ szerint a Balaton vize Siófoknál 20 fokos.