Bekérették a román nagykövetet

2014.07.03. 22:44

A Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Románia budapesti nagykövetét, mert Románia elutasította Magyarország igényét a nagyváradi és a marosvásárhelyi konzuli irodák nyitására – közölte Nagy Anna külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

A román nagykövetet, Navracsics Tibor miniszter döntése alapján, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár kérette hivatalába csütörtökön, ahol szóbeli jegyzéket váltottak. A helyettes államtitkár jelezte a román nagykövetnek: a magyar fél értetlenséggel fogadta, hogy a román fél nem akarja engedélyezni a két iroda megnyitását, amiről már több mint egy éve szó van. A magyar külügyi tárcának azért is fáj különösen a döntés, mert a két ország külügyminisztere már többször is egyeztetett arról, hogyan lehetne a két ország közti kapcsolatot fejleszteni. Szalay-Bobrovniczky arra kérte a román nagykövetet, gondolja át még egyszer az elképzeléseit, aki erre ígéretet tett, hogy a kérést továbbítani fogja Bukarestnek. 

Az MTI-t tájékoztató külügyi szóvivő közölte: arra is felhívták a román fél figyelmét, hogy nem két új főkonzulátus megnyitásához kértek engedélyt, hanem a már működő – kolozsvári és  csíkszeredai – főkonzulátusok konzuli irodáinak engedélyezését szerették volna elérni.

A román külügyminisztérium korábban azt nyilatkozta, a kölcsönösség és arányosság elvére hivatkozva utasították el, hogy Magyarország bővítse romániai konzuli hálózatát, a magyar igény elutasításánál pedig figyelembe vették azt is, hogy Magyarország már most "jelentős" konzuli hálózatot működtet Románia területén. A román külügyminisztérium ugyanakkor megerősítette, hogy – a két állam közti stratégiai partnerség jegyében – elkötelezett híve a Magyarországgal való kétoldalú kapcsolatok megerősítésének.

A magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. A nagyváradi konzuli iroda a kolozsvári, a marosvásárhelyi pedig a csíkszeredai főkonzulátus alárendeltségében működött volna.