Aliz
6 °C
14 °C

Lemondott a Klebelsberg Központ elnöke

2014.07.04. 11:00

Másfél év után lemondott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke.

Az Index információi szerint Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről.

Már az áprilisi országgyűlési választás után egyértelmű volt, hogy az ország legnagyobb munkaadóját, a több mint százezer iskolai oktatót foglalkoztató Kliket a 2013 januárja óta irányító Marekné iránt megrendült a bizalom, és új vezető kinevezése várható. Akkoriban Áder János húga, Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője volt a poszt egyik várományosa.

Marekné Pintér Aranka az év elején még kiválóra értékelte saját működését. A januári értékelő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Klik minden korábbinál hatékonyabb és átláthatóbb köznevelési rendszert hozott létre.

A nagyon pozitív önértékelés nem csupán azért volt meglepő, mert a Kliket folyamatos sajtótámadások érték az átszervezésekből fakadó problémák miatt, hanem azért is, mert a rendszeren belül sem mindenki lelkesedett az eredményeiért.

Az Index hozta nyilvánosságra többek között Szabó Balázs miniszteri biztos összefoglaló tanulmányát, amelyben a szervezet átvilágítása után számos súlyos problémát talált a szervezet kialakításában és a vezetés felelősségét is egyértelműen kimondta.

Marekné 1999-ben a balatonalmádi gimnázium igazgatói posztjáról került az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) közép-dunántúli regionális vezetésébe. Az OKÉV-ben ismerte meg Hoffmann Rózsát, aki szintén 1999-ben lett a vizsgaközpont főigazgatója. Hoffmann Rózsa aztán 2010-ben újra megkereste Mareknét, hogy vegyen részt az Oktatási Hivatal újjászervezésében. Ő lett a hivatal elnökhelyettese, majd rövid kitérő után elvállalta az újonnan létrehozott Klik irányítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?