150 milliót költünk évente a képviselők albérleteire

2014.07.08. 08:39

Nem fukarkodik a pénzzel az állam, ha az új képviselők albérletieről van szó: van olyan politikus, akinek a törvényben meghatározott lehető legnagyobb összegért, havi 186 ezerért bérelnek lakást, pedig a legtöbben csak hetente 1-2 napra jönnek fel Budapestre, írja a Blikk.

Eddig 81 képviselő élt azzal a törvényben biztosított lehetőséggel, hogy az Országgyűlési Hivatal béreljen nekik lakást. 13 szerződést már meg is kötöttek, a Blikk információi szerint a kibérelt, 35-50 négyzetméteres lakásokért átlagosan havi 150 ezret fog fizetni az állam. Ha a többi szerződést is ilyen értékben kötik meg, akkor évente körülbelül 150 millió forintot költünk majd a képviselők albérleteire. 

Az eddig kibérelt lakások közül öt a V. kerületben, négy a XIII.-ban a van, viszont a legdrágább, havi 186 ezer forintba kerülő lakást a kissé félreeső VI. kerületi Eötvös utcában csípte meg valaki. A parlamenthez közeli helyek is kapósak voltak, lesz olyan képviselő, aki a parlament szomszédságában, a Kossuth téren fog lakni.

A Blikk egy ingatlanszakértő véleményét is kikérdezte arról, mennyire reálisak a képviselők albérleteiért fizetett összegek. "A VI. kerületi Eötvös utcában egy- és kétszobás lakásokat 70 000–110 000 Ft/hó közötti áron is találhatunk. A XIII. kerület újlipótvárosi részének a közepén a Hegedűs Gyula utcában az árak drágábbak, de 70 000–130 000 Ft/hó áron is nézhetünk már nívós lakásokat" - mondta a lapnak az ingatlanos.