nonono

Vádat emeltek a gárda vezére ellen

2014.07.09. 10:23

Vádat emelt az Új Magyar Gárda két vezetője ellen egyesülési joggal való visszaélés miatt a Kalocsai Járási Ügyészség. A gárda főkapitánya képviselőjelölt volt a parlamenti választáson, ezért mentelmi joga volt, így korábban nem lehetett ellene eljárást indítani. Mivel nem jutott be a parlamentbe, a mentelmi joga megszűnt, ezért emelhettek vádat ellene.

A 49 éves vaskúti és a 38 éves egri férfi a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal azonos Új Magyar Gárda vezetését tavaly március 2-ától országos főkapitányként, illetve annak helyetteseként látta el, ennek során részt vettek a mozgalom 2013. augusztus 19-én, Akasztón tartott újoncavatásán is, írja az MTI.

Strasbourg szerint oké az oszlatás

A gárdát 2009-ben oszlatták fel, a döntést helybenhagyta a strasbourgi bíróság is. A testület szerint a gárda egy „félkatonai szervezet [ami] a magyar náci mozgalomra  (a Nyilaskeresztesekre) emlékeztetett, amely a gerincét képezte egy olyan kormányzatnak, amely többek között felelős volt magyar cigányok tömegeinek kivégzéséért”. Strasbourg szerint jogosan lépett fel a magyar bíróság a gárda ellen a demokratikus értékek védelmében.

A bíróság hangsúlyozta, hogy a gárda tagjai ellen más eljárás nem indult, tovább politizálhattak és kifejthették a véleményüket, tehát túlságosan szigorúak sem voltak a magyar hatóságok.

A nemzetközi fórumhoz egyébként Vona Gábor fordult, akit Gaudi-Nagy Tamás képviselt a bíróság előtt. Gaudi-Nagy az Indexnek azt mondta, hogy a gárdának „helye van van egy demokratikus jogállamban”.