Nem csoda, a tudomány találta meg a kocsitörőt

2014.07.10. 17:12 Módosítva: 2014.07.10. 17:23

Délelőtt még kétségbeesett posztban számoltam be arról, hogy parkoló kocsimat összezúzták, de a szélvédőn hagyott cetlit mintha csak alibiből rakták volna ki: egy számjegy hiányzott a megadott mobilszámból. Inkább csak a kétségbeesés humorba fordítása miatt írtam felhívást, amiben a helyes szám megfejtésére kértem fel a mentalista hajlamú olvasókat. A rejtvényhez mellékeltem a levél fotóját. (Az adatokat azóta töröltük a fotóról.)

Meglepetésemre két órával később megérkezett a helyes szám, mégpedig a Magyar Tudományos Akadémia munkatársától. „A képet megnézve, elemezve az írást; a következőket találtam” – írta Bucsánszki Miklós, az akadémia informatikusa, majd felsorolt három mobilszámot. De hogy ne tartson sokáig bizonytalanságban, így fejezte be a levelet: „Az első számot felhívtam: XY vette fel. Beszéltem vele – már várja is a hívásod.”

És valóban, a károkozó nem tagadta hibáját. Kiderült, hogy valóban csak feledékenysége miatt hagyott ki egy számjegyet. Sőt, azóta újabb cédulát is elhelyezett a kocsin.

De hogyan fejtette meg a tudományos munkatárs, hogy éppen ez a szám hiányzik?

Megfigyelés, hogy az emberek szeretik kihagyni az azonos számok közül az egyiket stresszhelyzetben. Informatikusként, rendszergazdaként sok ilyennel találkoztam, pl. amikor az a feladatot kapta a kedves felhasználó, hogy a képernyőn megjelenő hibakódot írja le nekem és küldje el.

Valóban, a mobilszámban volt egy dupla számjegy, ehhez rakott hozzá még egyet az MTA KOK numerológusa. Aki a felhívásban is szereplő módon elnyerte a kijevi barikádokon készült fotóm nagyméretű printjét.

A tudománnyal szinte hasonló gyorsaságú volt a klasszikus nyomozási metódus. A BKK-s logójú papír miatt megkerestem a közlekedési vállalat vezetését. Vitézy Dávid segítségével a BKK-ban is kutatni kezdtek a hat számjegyű kód tulajdonosa után.

Mint kiderült, egy buszvezető okozta a kárt, aki a forgalomelterelés miatt kényszerült a szokatlanul szűk utcába egy csuklós busszal. A sofőr a Sherlock Holmes-i nap végén a helyszínen, egy kárszakértő támogatásával biztosított arról, hogy az életben is van happy end.