A magyar dinnyében van még 100 ezer új munkahely

2014.07.15. 13:02
Dübörög a dinnyekampány, amelynek mai állomásán megtudtuk, hogy a magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is. Az is kiderült, hogy Kínában és Oroszországban nagyon várják a hazai zöldséget, de még fel kell nőnünk a feladathoz.

Egy hete szedik a földekről a magyar dinnyét, azóta tart a Vidékfejlesztési Minisztérium kampánya is, amellyel a hazai termék fogyasztására hívják fel a lakosság figyelmét. Elsőként egy CBA-ban népszerűsítette a zöldséget Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és csapata, ma pedig a Spar volt a soros. 

Erre a rendezvényre nem volt hivatalos Fazekashoz hasonló sztárpolitikus, de azért részt vett Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, illetve hivatalos volt Simonka György, aki két éve még Budai Gyulával haknizott a dinnyéért, most azonban közbejöhetett valami, mert nem jött el. 

A nagy izgalmat talán mégsem ők, hanem Rácz Árpád, a Spar zöldség-gyümölcs szakértője jelentette, aki jó érzékkel a róla kinyomtatott életnagyságú kartonplakát mellé pozicionálta magát a fotósok nagy-nagy örömére. Olyan pszichedelikus pillanat volt ez, mint amikor Steven Gerrard egy Steven Gerrard viaszszoborral pózolt a Liverpool pályáján. 

A sajtóesemény kezdete előtt pár perccel egészen véletlenül megjelent egy ikreit babakocsiban toló anyuka, aki beállt a kamerák elé, és dinnyével etette a gyerekeit, Márkot és Bálintot. Kérdésemre Andi elmondta, hogy egy hete vette az első dinnyét, ami természetesen magyar volt. Eszébe sem jutott korábban külföldit venni, mert van a családban mezőgazdasági ismeretség. 

Kicsit utánanéztem, és a magyar dinnye nemcsak finom, hanem egészséges is

– mondta Czerván, aki ismertette a görögdinnye Wikipédia-oldalán is olvasható információkat a víztartalmáról, és a víztartalom méregtelenítő hatásairól, amit nem ismételnénk el még egyszer. Czerván azt is elárulta, hogy a jó dinnye szimmetrikus és hegektől mentes, valamint minél nagyobb, annál finomabb. 

Martonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke ezután meglepő bejelentést tett: ha sikerülne egymillióval több kiló dinnyét termelni, az 

100 ezer új munkahelyet teremtene.

Ezek az új munkahelyek elsősorban külföldre termelnének, Martonffy szerint a „közeli” orosz, kínai és arab piacok igénylik az időre pontosan elkészülő finom magyar dinnyét, viszont jelenleg nem állunk olyan szinten, hogy kiszolgáljuk őket, de szerinte ez lehet a cél. 

Az esemény zárásaként az összegyűltek sűrű bólogatások közepette kóstolták a dinnyét, azt mondták, nagyon finom. Fotós kollégánkkal mi is bekaptunk egy-egy kockát. Az egyik mézédes, a másik vízízű volt, de még csak jövő héten jön az igazi kánikula, ami csúcsra járatja a dinnye cukortartalmát.