Életveszélyes lett a Kodály körönd palotája

DSC 4020 resize
2014.07.15. 16:32 Módosítva: 2014.07.15. 18:45
  • Kedden délután lángok csaptak fel a Kodály köröndön álló, Andrássy út 83-85-ös számú épület tetőterében.
  • Az UNESCO által a világörökség részének tekintett épület teljes tetőszerkezete és a harmadik emelete leégett.
  • Két embert őrizetbe vettek közveszély okozás gyanújával. Ők minden bizonnyal a tetőn dolgoztak.
  • A lakók évek óta követelték az önkormányzattól, hogy rendezze a hat éve félbehagyott felújítást, amit a mára felszámolás alatt álló Andrássy út 83-85. Kft. végzett.
  • Az épületet életveszélyessé nyilvánították, a ház negyven lakója így nem térhet vissza otthonába.
  • Este kilencre a katasztrófavédelem közölte, hogy teljesen eloltották a tüzet. Senki sem sérült meg, de két rendőr füstmérgezés gyanújával kórházba került. Őket az országos és a fővárosi rendőrfőkapitány is meglátogatta.


Világörökségi épület gyulladt ki a Kodály köröndön kedd délután. A katasztrófavédelem negyed öt körül kiadott első közleménye szerint az Andrássy út 83-85. szám alatti palota tetőtere 100 négyzetméteren lángolt, ám a tűz gyorsan terjedt, végül az egész tetőszerkezet megsemmisült. A tűzoltók feladata ezután az volt, hogy megakadályozzák a tűz átterjedését a szomszédos lakóépületekre.

A tűz a létező legerősebb, ötös besorolású veszélyességi fokozatot kapta. Az oltás alatt egy időre egészen a Hősök tere és az Oktogon között lezárták a rendőrök az Andrássy utat. A tűzoltók dolgát megnehezítette, „hogy a csontszáraz tetőn a tűz rohamosan terjedt, mire kiértek a tűzoltók, már több száz négyzetméteren lángolt” – mondta Kisdi Máté. A budapesti katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, az egyik szomszédos épületen a tetőszerkezet csak 5-10 négyzetméteren sérült.

Két embert őrizetbe vettek

A rendőrség még kedd délután, nem sokkal a tető kigyulladása után előállított két férfit, akiket közveszély okozás bűntettével gyanúsítanak az Andrássy úti tűz kapcsán.

Az iskola is begyulladt

Kis területen, néhány négyzetméteren égett egy iskola épületének tetőszerkezete a Budapest VI. kerületi Felső erdősor utcában, mintegy 60-70 méterre a Kodály köröndön égő épülettől. A tüzet néhány perc alatt eloltották. Az iskola melletti épület lapos tetős részéről oltották a Kodály köröndnél égő épületet is – írta honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 A 37 éves É. Attilát és a 36 éves N. Jánost épülettűz előidézése miatt őrizetbe vették, közölte este a police.hu. Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány később a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatásukat is. A főkapitány szerint a két férfi a kivitelezésen dolgozott, és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát. Mindketten elhagyták a helyszínt, később fogták el őket, írta az MTI.

Óriásit küzdöttek a tűzoltók a rohamosan terjedő tűzzel a köröndön

A helyszíni sajtótájékoztatón Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok elmondta, hogy az Andrássy úti tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal.

Elmondta, hogy a tűzoltásban senki sem sérült meg, de de két rendőrt füstmérgezés gyanújával megfigyelésre kórházba vittek. Őket este meglátogatta a budapesti rendőrfőkapitány, Bucsek Gábor és vele együtt az országos rendőrfőkapitány, Papp Károly is.

Mit mond a Btk. a közveszély okozásról?

322. § (1) Aki anyag vagy energia pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, illetve következményeinek enyhítését akadályozza, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

a) csoportosan,

b) különösen nagy vagy ezt meghaladó kárt okozva vagy

c) bűnszövetségben

követik el.

(3) A büntetés öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz.

(4) Aki közveszély okozására irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki a közveszély okozását gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy vagy ezt meghaladó kár esetén egy évtől öt évig, halál okozása esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a közveszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti.

Összesen negyven embert evakuáltak, ők a közelben lévő Derkovits Gyula Általános Iskolában és a kerület művelődési házában kaptak menedéket, mondta el Hassay Zsófia. A kerület polgármestere nem tudta megmondani, hogy a szomszédos házból kimenekítettek visszamehetnek-e otthonaikba éjszakára. A menedéket nyújtó két épületben az önkormányzat éjszakai szállást és ételt is biztosít szükség esetén – közölte a polgármester.

A tetőtérből egy gázpalackot is lehoztak a tűzoltók. A terézvárosi önkormányzatnál elmondták, hogy az Andrássy út 83-85. alatti – az UNESCO által az Világörökség részének nyilvánított – épület tetőtere felújítás alatt áll. (A nehéz sorsú palota anyagi gondjairól itt olvashatja korábbi cikkünket.)

„Egy munkás dolgozott a tetőn, ő rohant le, azzal, hogy baj van, lángol a tető” – erősítette meg Hassay a rendőrség és a tűzoltók értesülését.

Mit csinált ott a munkás?

Nem világos azonban, hogy milyen munkát végzett az említett férfi – illetve vélhetően a két őrizetbe vett férfi – a tetőtéren, ahol hivatalosan évek óta áll a munka.

„Ez legfeljebb valami partizánakció lehetett, egy ekkora tető építésénél daruk állnának,

egy ekkora tetőtéri munkálathoz hatalmas apparátus kell” – mondta a homlokzat és a tetőtér külső felújítására vonatkozó terveket elkészítő Nagy Bálint. A szakember szerint meghökkentő, hogy a lángok ilyen gyorsan terjedtek a tetőszerkezeten.

Ezt csak akkor tartja lehetségesnek, ha a tűzgátló falakat eltávolították. „Ilyet azonban tervező nem rajzol le, nem is kapna meg soha semmilyen engedélyt, a tűzoltóság szűrőjén azonnal fennakadna” – mondta a szakember, aki még az önkormányzat megbízásából végezte el a tervezést, majd a dokumentumokat az önkormányzattal szerződött Andrássy út 83-85 kft-nek adta át. „A tűzgátló téglafalak korábban biztosan a helyükön voltak” – erősítette meg Nagy Bálint.

Bucsak Gábor rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón az MTI kérdésre azt mondta, a korábbi vihar megrongálta a tetőt, ezért volt szükség a felújítási munkálatokra.

Tűz a Kodály köröndön

Lezárták az Andrássyt, kiürítik a környéket

Fél öt után pár perccel a katasztrófavédelem már azt közölte, hogy 55 tűzoltó oltja az Andrássy úti házat, további egységek tartanak a helyszínre, és teljes szélességében lezárták az Andrássy utat a Kodály köröndnél. A tűzoltók száma végül százhétre nőtt.

Az épületet és a környékét kiürítették, két tűzoltóraj járta a lakásokat és kísérte ki a lakókat, a szomszédos házat a rendőrség ürítette ki.

Tűz nélkül is bedőlne

A Kodály körönd meghatározó épülete hiába az egyik legszebb az Andrássy úton, lakóinak régóta fejfájást okoz, hogy az állapota évről évre rosszabbodott. A palota lakói két éve már tüntetést is szerveztek, követelve a VI. kerületi önkormányzattól, hogy hárítsa el az életveszélyt, amelybe az előző képviselő testület sodorta őket.

2000-ben ugyanis az önkormányzat, amely akkor a palota száz százalékos tulajdonosa volt megbízta az Andrássy 83-85. kft-t a tetőszerkezet felújításával. A cég azonban már évek óta felszámolás alatt áll, nagyjából hat éve félbe is hagyta a munkálatokat.

„Mindenki, aki feljön a tetőre, szörnyülködik” – mondta a ház által létrehozott tetőtéri bizottságának egyik tagja. „Eltávolították a tűzhatároló falakat, amelyek meggátolták volna a tűz továbbterjedését, nyitva hagyták a födémet” – adott helyzetképet Makszim Norbert. Az önkormányzat csupán annyit tett, hogy felbontotta a szerződést a kft-vel, ám a munkák befejezéséről nem gondoskodott.

„A szerződést tavaly bontottuk fel, mert a cég nem csinált semmit” – mondta a VI. kerület főpolgármestere. Hassay Zsófia úgy tudta, hogy az egész épület egy külföldi cég tulajdona, és az épületben nincs lakó.

Makszim Norbert szerint azonban nem így van: „A ház első és második emeletén lévő lakásokat eladta a lakóknak az önkormányzat – ott negyven lakás van –, a harmadik emeleten öt lakás az önkormányzaté, 21 pedig a felszámolás alatt lévő kft-é” – mondta a ház tetőtéri bizottságának tagja. A tetőtér pedig a társasház – így a lakók – valamint az önkormányzat és a kft közös tulajdona.

Nem mehetnek haza

Összesen negyven embert kellett ideiglenesen a Derkovits Gyula Általános Iskolában és a művelődési házban elhelyezni.

Estére a katasztrófavédelem közölte, hogy az épület életveszélyessé vált, így lakói nem tudnak visszatérni otthonaikba, még az alsóbb szinteken sem. Az épület 37 lakása lakott. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megnyitotta a Bezerédi utcai melegedőhelyét, ahol elszállásolhatják az ezt kérőket. A Derkovits Gyula iskolában 40 ágy várja éjjelre a lakókat, egyelőre nem tudni, hogy végül hányan veszik igénybe a felajánlott segítséget. A két szomszédos épület lakói remélhetőleg éjszakára már visszatérhetnek otthonaikba.

Éjjel is dolgoznak még a tűzoltók

A katasztrófavédelem esti utolsó, fél tíz körüli közleménye szerint a helyszínen most utómunkálatokat és tűzvizsgálatot végeznek, várhatóan az éjszakába nyúlóan dolgoznak majd.

A rendőrség este tizenegy órás közleménye szerint a munkálatok egy része véget ért, ezért már nincs teljesen lezárva az Andrássy út. Most a Rózsa utca és Bajza utca közötti szakaszon nem mehetnek autók, csak gyalogosok, a Szív utca és a Kodály körönd közötti területen pedig gyalogosan sem lehet átmenni. A BKK éjszakai járatai viszont már végig mehetnek az Andrássy úton.  • Hírek
  • Megtakarítás