1932-es időkapszulát találtak egy templomban

2014.07.17. 21:20

Egy levelekkel, üzenetekkel teli kis üveget találtak a kivitelezők a napokban a katolikus templom felújítása közben a torony keresztgömbjében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán. A 1939-ből származó feljegyzéseket maiakkal kiegészítve egy új időkapszulába zárva tették vissza csütörtökön eredeti helyükre, írja az MTI.

Isten kegyelméből éltünk és jelen voltunk ezen gömb lezárásánál, melynek hosszú évezredeken keresztül hirdetni kell az igaz keresztény hitet. Átkozott legyen az a kéz, mely romboló szándékkal hozzá nyúlna.

írta például 1939. június 22-i dátummal Bernáth István, a falu fűszeres, rőfös kereskedője. Barczi József kántortanító pedig így fejezi be sorait:

Utókor! Gondolj hálával elődeid nehéz verítékes munkájára!

Fazekas Szabolcs, a település független polgármestere sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Tomajmonostorán többen is élnek a 75 évvel ezelőtti sorok íróinak leszármazottai, ismerősei közül. Majd elmondta, hogy a Tisza-tavi templomok útján elnevezésű, félmilliárdos projektből nyolc templomot újítanak fel.

A sajtótájékoztató végén Mészáros Ferenc plébános megáldotta a kapszulába helyezett régi és új leveleket, emléktárgyakat, majd visszahelyezték őket a torony keresztgömbjébe.

A tomajmonostorai katolikus templom 1938-ban épült a lakosság, az egyház és gróf Nemes János közreműködésével. A keresztgömbben talált üveg 1939-ben tintával írt emléksorokat őrzött háromnegyed évszázadon át. Köztük a templom bádogosáét, az egykor az épület mellett lakó Ádám Sándorét, Barczi József kántortanítóét és Bernáth István, a falu fűszeres, rőfös kereskedőjéét.