A cigányság problémája nem fog megállni a megyehatároknál

2014.07.17. 09:15 Módosítva: 2014.07.17. 09:34
Meg kellene érteni mindenkinek, hogy Magyarországon a cigányság problémájának megoldása, de legalábbis a kezelése egyet jelent az ország jövőjével. Ne gondolja senki, hogy a baj meg fog állni a megyehatároknál, záros határidőn belül mindannyiunk ügye lesz. Azoké is, akik most elvi vagy ízlésbeli megfontolásokból homokba dugják a fejüket , esetleg lerasszistázzák azt, aki néven nevezi a dolgokat.

Ezt jövendölte a Népszabadságnak adott interjúban Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány, az MSZP és a DK polgármesterjelöltje. Pásztort élesen támadták évekkel ezelőtti kijelentéseiért, amelyekben a cigányság körében tapasztalható bűnözésről beszélt.

Pásztor szerint miután a cigányság jelentős részének nincs módja integrálódni, munkát kapni, sok helyen szegregálódtak és javarészben kriminalizálódtak. Ennek következtében, itt is, ott is éhséglázadások lehetnek.

A nyomorgó romák nem fogják annyiban hagyni, hogy a gyerekeik éhezzenek, ezért bemennek majd a boltokba, és elveszik, ami kell. Nem igaz, hogy a cigányok cigire meg italra költik a segélyt. Akadnak olyanok is, de ez a kisebbik rész, a többségnek kenyérre kell.

Bár Miskolcon az összbűnözés számai csökkentek, Pásztor szerint 2009-hez képest a 14 kiemelt bűncselekményi kategória felében rosszabbodtak a mutatók: nőtt a testi sértések, lopások, kifosztások száma.

Pásztort szembesítették azzal a kijelentésével is, amely szerint „cigány honfitársainkkal nem megy az együttélés”. Pásztor erre azt mondta: ő csak kulturális és szocializációs különbségekre mutatott rá ezzel.

Pásztor szerint a megoldás a vajdarendszer lehet, ami évszázadokon át jól működött. Ha egy közülük való, választott vezető mondja meg a sajátjainak, mit kell csinálni. Ehhez a többségi társadalomnak is tolerálnia kellene egy bizonyos pontig a „cigánytörvényeket”.

A polgármesterjelöltségéről azt mondta: nem ő gondolkodott pártokban, hanem azok gondolkodtak benne. Ő nem kereste egyiket sem, független, és az is marad. Ha valaki támogatni akarja, annak viszont örül.

Azt is bevallotta, hogy kezdő kapitány korában volt egy időszak az életében, amikor a munkából adódó feszültségeket a nap végén borral lazította. Volt, amikor évekig úgy ment haza, hogy egy két és fél éves kisgyermek megkínzott, péppé vert holttestét látta maga előtt, akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy bepisilt.