Itt az év első hőségriasztása!

2014.07.17. 10:21 Módosítva: 2014.07.17. 11:22

Az országos tisztifőorvos az OMSZ időjárási előrejelzése alapján péntek 00:00 órától vasárnap 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

Ahogy azt mi is megírtuk, már csak szórványosan alakulhatnak ki kisebb záporok, az elkövetkező napokban zavartalan napsütésre, és kánikulai melegre számíthatunk, akár 33 fok is lehet. Az egyre melegebb éjszakák miatt a napi középhőmérséklet is emelkedni fog, szombaton és vasárnap meghaladhatja a 25 fokot.

omsz
Fotó: met.hu

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy

  • a nagy melegben foggyasszank több folyadékot
  • 11-15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon
  • védjék bőrüket a leégés ellen
  • vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.

Az ÁNTSZ küldött a közleményéhez egy tavalyi videót is, amiben Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese magyarázza el bővebben, hogy mi is az a hőségriasztás. És most hallgassuk meg örökbecsű szavait:

A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére

A hőség miatt a BKV nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket locsolja, éjszaka pedig a budapesti főútvonal-hálózatot, dél és három óra között pedig a villamossíneket is.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. felhívta a figyelmet, hogy

a parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérünk mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

Ehelyett menjenek strandra, ugyanis a BVK kezelésében lévő strandok meghosszabbított nyitva tartással, este 21 óráig várják az enyhülésre vágyókat.