Puritán hangulatban tüntették ki a hiú szaúdi herceget

2014.07.17. 22:47
Ha valaki érzékeny a luxusra és a színpompára, akkor az al-Valíd bin Talal herceg. Mégis, sem a Corvinuson, sem a Parlamentben nem kapta meg azt a fajta fényűző hangulatot, amihez szokhatott. Ettől függetlenül szerinte Orbán Viktorral örökké barátok lesznek.

Vajon milyen elvárásokkal érkezhet Budapestre a világ 32. leggazdagabb embere, ha azért jön, hogy kétszer is kitüntessék? Sajnos nem látunk al-Valíd bin Talal Abdul-Aziz Al Szaúd fejébe, ezért nem tudjuk, de a szaúdi herceg nagyságát méltató és kitüntető ünnepségeket finoman szólva sem cifrázták túl. 

Amilyen luxuséletet él a herceg űrrepülő méretű jachtjaival, fényűző szállodáival és gyémántgyűjteményével, olyan puritán, már-már aszketikus fogadtatásban részesült a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az intézmény bejáratánál ácsorgó, helyben dolgozó biztonsági emberen kívül nem biztosította más az épületet, amelyet kommandósok helyett gördeszkások és fagyizó családok szegélyeztek a Duna-part felől. 

Az egyetem főépületében csak néhány hallgató lézengett, körülbelül olyan magányosan, mint Marx szobra. A díszdoktori avatás az úgynevezett 2001-es teremben történt, aminél keresve sem találhattak volna kisebb helyiséget a díszes alkalomra. A 30-40 ember előtt a doktori tanács kíséretében bevonuló herceget nem fogadta taps, csak néma csend, majd a kölcsönös tiszteletadás jeléül jöttek a himnuszok. 

Rostoványi Zsolt rektor hosszasan sorolta al-Valíd bin Talal tudományos érdemeit, amelyek közül többször kiemelte, hogy a herceg több tucat egyetemet támogatott már, köztük a Cambridge-i és az Edinburgh-it is. Ezután a társadalomtudományok díszdoktorává avatta őfelségét.

A herceg sem mondott túl meglepő dolgokat, ahogy Magyarországgal kapcsolatban gyakorta elhangzik külföldiek szájából, ő is elsütötte a pici ország, mégis mennyi kiválóság gondolatot, név szerint említve Teller Edét, Bartók Bélát, Kertész Imrét, és még másokat is.

Hol a herceghez illő színpompa? 

A lehetőségekhez képest a Parlamentben talán még kevésbé volt ünnepi a hangulat, mert az épületet több helyen felújítják belül: lefóliázott folyosók és félkész elemek várták a herceget, semmi alkalmi, semmi pompa. (Pedig ha valaki, akkor ő igazán hiú a gazdagságára és a fényűzésre, amiről róla készült portrénkban olvashat részletesebben.) Ráadásul az épületben csak az ötödik megkérdezett őr, biztonsági személy tudta megmondani, merre lesz a ceremónia, nem mondhatni, hogy körömrágós izgalommal várták a világ egyik leggazdagabb emberét. 

Nagyjából egy kerületi bicikliútszakasz átadása is fokozottabb készülődéssel jár, mint a Köztársasági Érdemrend mai átadója, pedig Orbán Viktor miniszterelnök nem fukarkodott a herceget illető dicséretekben. Orbán azzal kezdte, hogy a közte és az őméltósága közötti kapcsolat megengedi, hogy egy személyes megjegyzéssel kezdje. 

Majd nem mondott semmi személyeset, csak azt, hogy al-Valíd bin Talal nem az üzleti sikerei, hanem filantróp tevékenysége miatt kapja a kitüntetést. "Ezt olyanoknak adjuk, akikre felnézünk. Nem azért, mert sok pénzük van, hanem mert jó dolgokat tesznek" – mondta Orbán, aki azzal zárta beszédét, hogy

Magyarország büszke arra, hogy ezt a díjat most átadhatja

A herceg második beszédekor visszább ment az időben, megemlítette Árpád vezér és István király nagyságát, a magyarság sorsszerű történelme is szóba került, valamint többször szóba hozta a kommunizmust, amely rezsim elleni küzdelemben szerinte Orbán élen jár. 

Mindig is barátok leszünk

– zárta kedves sorait, hogy zárásként mindenki mindenkivel kezet fogjon. Magyar részről jelen volt még Szijjártó Péter külgazdasági és külkapcsolati miniszterhelyettes, és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A sajtónyilvános rész után a delegációk elvonultak vacsorázni, és valószínűleg tárgyalni, de azt már nem kötötték az összegyűltek orrára, hogy miről fognak egyeztetni.