Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Orbán: nem állnak le a stadionépítések

2014.07.18. 08:09

A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta, hogy valóban zárolnak 110 milliárd forintot, de emiatt nem kell leállítani a stadionépítéseket. Mint mondta, a zárolásról "megelőző célzattal" döntöttek.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Kárpátalján érezhetően megnőtt a kelet-ukrajnai menekültek száma, ezért Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy ez a helyzet nem oldódik meg egy-két hónap alatt. "Észnél kell lennünk" – fogalmazott.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő időszakban segíteni szeretnék a házi orvosokat, mert a kórházakban jelentkező betegszám szerinte attól is függ, mennyire erős a háziorvosi rendszerünk.

A miniszterelnök szerint szokatlan, ritka, megdöbbentő és ezért alapos kivizsgálást igényel, hogy lelőttek egy utasszállító gépet. Orbán Viktor azt mondta, az éjszaka kapott információk alapján valószínűleg lelőtték a gépet, de mindenki hozzátette, hogy ez még nem végleges információ. "Én sem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy Magyarország jobban és biztosabban tudja a dolgokat, mint mondjuk az Egyesült Államok elnöke" - jegyezte meg. Hozzátette: fel kell készülni arra, hogy egy szomszédos ország légterében, valószínűleg katonai műveletek eredményeként ártatlan emberek tucatjai haltak meg.

Orbán Viktor közölte, jelenleg az ukrán gazdaság nem képes az országot saját lábára állítani, ezért "félelmetes nagyságrendű" külföldi pénzekre szorul. Szerinte ősszel komoly humanitárius kérdések is felmerülnek majd Ukrajnában.

A kormányfő szerint kevés szó esik arról, hogy tényleges segítséget Ukrajnának egy-két állam nyújt csak, és ezek közül is kiemelkedik Magyarország. Ukrajna ugyanis elsősorban Magyarországtól, másodsorban Lengyelországtól kap gázt - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!