Cáfolja a minisztérium az egyetemek összevonási tervét

BSIMO20140413126
2014.07.23. 10:00 Módosítva: 2014.07.23. 11:07

Cikkünk megjelenése után válaszolt az Emmi sajtóosztálya arra a kérdésünkre, hogy van-e olyan rövidtávú vagy távlati terv, hogy Budapesten egyesítsék az ELTE-t, a Semmelweis Egyetemet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet. 

Mint közölték,

az oktatásért felelős tárcának sem rövid, sem távlati terveiben nem szerepel az ELTE, az SE és a BME egyesítése. 2010 előtt volt csak napirenden a felsőoktatási intézmények kormányzati nyomásra történő integrációja. 2010 óta egyetlen egy felsőoktatási intézmény sem olvadt be másik egyetembe, főiskolába kormányzati nyomásra. Az egyes intézmények, vagy karok saját döntéseik alapján integrálódhatnak, vagy kerülhetnek át más intézményhez.

Mint azt a Figyelő értesülésére hivatkozva írtuk, felmerült a kormányzatban a három egyetem egybeolvasztása a University of London mintájára, azzal a céllal, hogy így növekedhetne a tudományos teljesítmény, és egy magyar egyetem előkelőbb helyre kerülne a világranglistán.

Az Emmi cáfolta azt is, hogy terveznék a Budapesti Corvinus Egyetem, vagy annak bármely karának beolvasztását más felsőoktatási intézménybe. A korábbi hírek szerint a Corvinus Egyetem kertészeti, élelmiszeripartudományi és tájépítészeti karát a gödöllői Szent István Egyetemhez, a társadalomtudományit pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez csatolhatják. Az Emmi szerint viszont nincs ilyen terv, ugyanakkor, mint írták, az 

egyetem struktúrája folyamatosan változik, elég csak a tavalyi év folyamán kiváló gyakorlóiskolára vagy kutatóintézetre gondolni, ilyen változások a jövőben is elképzelhetőek.