Ismert színészt szeretne Gyurcsány főpolgármesternek

2014.07.24. 06:44

A budapesti főpolgármester-jelöltről szóló tárgyalások lassan csordogálnak a politikusok nyaralásai miatt. Az MSZP, az Együtt és a DK továbbra sem tudott megállapodni senkiben, az Együtt és a DK több alkalmas jelöltet is tudna támogatni, azt állítják, hogy az MSZP Horváth Csaba ambíciói miatt továbbra sem hajlik a megegyezésre. Az MSZP-ben viszont azt mondják, szívesen támogatnák a másik két párt jelöltjét, de eddig nem kaptak egyetlen jobb nevet sem.

A színész

Tény, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK már régen bejelentkezett egy titkos jelölttel, akiről sokáig csak annyi volt róla tudható, hogy foglalkozását tekintve művész.

Az Index ellenzéki forrásokból most úgy értesült, titkos civil jelöltje, akinek a kilétét egészen idáig valóban sikerült a szűk tárgyalódelegáción belül tartani, nem más, mint Balázsovits Lajos színész-rendező. A 67 éves színész jóban van Gyurcsány Ferenccel, főzőpartnereként is szerepelt a Gyurcsány a konyhában című könyvben, sőt személyesen megjelent a könyvbemutatón is. Balázsovitsot kerestük telefonon, de egyelőre nem tudtuk elérni.

Jancsó Miklós filmjeinek egyik állandó színészeként indult a pályája, szerepelt például a Fényes szelekben, később az Abigélban ő alakította Kalmár tanár urat. 1992-től 2012-ig két évtizeden át a Játékszínt igazgatta. Balázsovits felesége, Almási Éva színésznő, akárcsak lányuk, Balázsovits Edit. A '70-es években Luchino Visconti patronálásának köszönhetően olasz filmekben is szerepelt.

p10627015

A napokban a jelöltségéről mindenfelé sokat nyilatkozó Magyar Györgyről ellenzéki forrásaink egyöntetűen azt állították, fel sem merült az ő indítása, ki önjelöltnek, ki szándékos zavarkeltőnek tartja, de támogatói egyik pártban sincsenek.

A darázsfészek

De nem csupán a főpolgármester-jelölt körül állandósult a zűrzavar. A fővárosban a VII. kerületi helyosztozkodás is kalandos fordulatokat vett.

Bár pesti belvárosi kerületben az Együtt-PM teljesített a legjobban a májusi EP-választáson, a helyi szocialisták mégis eluralták a tárgyalásokat. A Kúria július elsejei döntése után Hunvald György lemondott ugyan a párt VII. kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette azt, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson, mivel a két éves közügyektől való eltiltás érvényben maradt a harmadfokú ítélet után is, ám az ingatlanpanamák miatt elítélt egykori polgármester továbbra is főszereplője maradt az eseményeknek.

Úgy tudjuk, hogy ő és a DK országgyűlési képviselője, Oláh Lajos a napokban megegyeztek arról, hogy 5-4-3 alapon osztják fel a 12 kerületi képviselői mandátumra való jelölés jogát a pártok között. A legkevesebbet természetesen az Együtt-PM kapná. További érdekessége az osztozkodásnak, hogy az elképzelés szerint a kevesebb Együtt-PM helyre is olyanok kerülnének, akiket a párt országos központjában nem igazán tartanak elfogadhatónak.

Pártszédelgők

Egy volt SZDSZ-es mellett ugyanis két egykor még a helyi Fideszben politizáló jelölt kapna indulási lehetőséget. Garabits Károly és Puskás Attila párthovatartozása persze nem írható le ilyen egyszerűen. A helyi vállalkozóként ismert Garabits 1994-ben szocialista támogatással lett a képviselő-testület tagja, később kivált a szocialista frakcióból megszüntetve ezzel az MSZP helyi abszolút többségét. Az 1998-as önkormányzati választáson már az Együtt Erzsébetvárosért Egyesület színeiben szerzett mandátumot. Később próbált visszalépni az MSZP-be, de mivel nem vették fel, 2005-ben már az erzsébetvárosi Fidesz egyik hangadója volt, és a Deutsch Tamás támogatásával a szervezet alelnöke lett.

Puskás Attila Sándor frakcióvezető is volt a Fideszben, de éppen Deutsch Tamással ütközve szakadár KDNP frakciót szervezett, majd a Szövetség Erzsébetvárosért (SZEM) képviselője lett.