Munkaügyi feljelentést tesznek zellerügyben

2014.07.24. 15:57

A Délmagyar.hu „Sírtak az asszonyok a fájdalomtól: 50 napszámos égett meg” – című cikkében szerdán megírta, hogy Baksról alkalmi munkásokat vittek kórházba, mert hétvégén egy kertészetben dolgoztak, ahol napszámosok hétfőn égési sérüléseket szenvedtek munkavégzés közben. 

A Magyar Nők Szövetsége és Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata az eset kapcsán közölte, hogy a Munkavédelmi Felügyeletnél vizsgálatot kezdeményeznek, a munkavédelmi körülmények tisztázására, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségének megállapítása miatt.

Tisztázni akarják, hogy a napszámban résztvevők felvilágosítást kaptak-e a szakszerű munkavégzésről vagy, hogy miért nem látták el őket megfelelő munkavédelmi eszközökkel, illetve a sérüléseket szenvedettek jogszerűen foglakoztatták-e őket - írják.

"Ma Magyarországon a munkavállalók jogi kiszolgáltatottságán túl, a munkakörülmények elfogadhatatlan minőségében is megmutatkozik. A nyári hónapokban több százezer nő, édesanya, nagymama kényszerül munka mellett, vagy munkanélküliként napszámba dolgozni, hogy családját és gyermekei megélhetését biztosítsa"  - fogalmaznak.

Bátorítanak mindenkit, hogy munkavégzési szabálytalanság és egyéb esetekben is forduljanak bizalommal segítségért a szakszervezeti jogsegély szolgálatához, vagy a Magyar Nők Szövetsége díjmentes jogi tanácsadásához.

A Magyar Nők Szövetsége politikai pártoktól független társadalmi szervezet. 1989-től tevékenykedik a nők jogainak és érdekeinek védelmében - írják magukról.