Szentmihályi Szabó olasz nyomásra állt félre

2014.07.26. 11:51

A római nagyköveti jelöltségről való lemondásáról és az őt érő antiszemita vádakról nyilatkozott Szentmihályi Szabó Péter a Corriere della Sera olasz napilap szombati számában.

"Olyan személy kéne, aki..."

A tekintélyes olasz újság a Magyar Hírlap publicistájának visszalépését részben a római külügyminisztérium korábbi közleményével magyarázza.

Az olasz diplomácia ugyanis olyan személyiség jelölését szorgalmazta, aki "hatékonyan tud hozzájárulni a két ország közötti kapcsolatok megerősítéséhez". Az ügyben az Anti-Defamation League New York-i székhelyű amerikai zsidó szervezet is levélben tiltakozott az olasz külügyminiszternél.

Szentmihályi Szabó az újságnak adott telefonos interjúban elmondta, azért állt félre, mert nem akarta megzavarni az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatokat.

Szerinte ez őt érő támadások alaptalanok, előítéletekre és hamis felvetésekre épülnek.

image001

"Nem tartom magam antiszemitának. Messze áll tőlem minden rasszista vagy idegengyűlölő érzelem. Ha tudni akarja a véleményemet, a vita nem velem szemben folyt, hanem a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben."

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Szentmihályi Szabó Péter arról tájékoztatta a tárca vezetőségét, hogy semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni.

Szentmihályi Szabó szerint nem kell félni az antiszemitizmustól

A legnagyobb olasz napilapnak arra a kérdésére, miként látja az európai antiszemitizmus erősödését, Szentmihályi Szabó Péter kijelentette:

"Azt hiszem, egy kicsit túlzott az ijedelem. Azt olvasom, hogy Európa majdnem minden országában növekedne az antiszemitizmus. De úgy gondolom, hogy a dolgokat a helyes dimenzióban kell látni és elszigetelt epizódokról kell beszélni. Mindenesetre, azt mondhatom, hogy ez nem Magyarország esete. Nagyon keveseket érdekel ez a probléma."