Repülővel érkezne az orosz fűtőanyag Paksra

2014.07.29. 07:15 Módosítva: 2014.07.29. 07:18

A magyar kormány a paksi atomerőmű folyamatos üzemanyag-ellátása érdekében egy olyan alternatív szállítási konstrukció kialakításán dolgozik, amellyel a nukleáris fűtőanyagot légi úton szállítanák Magyarországra - írja több, pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Népszabadág.

A lap információját Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese is megerősítette. Elmondta: a konkrét engedélykérelem még nem érkezett meg a hatósághoz, ám az engedélyezés előkészítése folyamatban van. A légi szállítás műszakilag megoldható, hasonlóra Szlovákia és Románia esetében is volt már precedens.

Idén júniusban Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója azt mondta: az engedélyekben és szerződésekben jelenleg az szerepel, hogy a fűtőanyagot vasúton szállítják Magyarországra Ukrajnán keresztül. Ez azonban az ottani háborús helyzetet figyelembe véve nem reális opció. 

A légi szállítást az teszi bonyolultabbá és drágává, hogy Paksnak nincs reptere. A Ferihegyre vagy más repülőtérre érkező fűtőelemeket ezért át kell rakodni, majd vasúton vagy közúton kell az erőműbe szállítani.  

Elképzelhető az is, hogy a nukleáris fűtőanyag légi szállítását is át kell értékelni a malajziai gép lelövése után. oroszország felől a magyar légtér Ukrajna kihagyásával is elérhető, csakhogy ehhez az érintett államok beleegyezése is szükséges, amit a jelen helyzetben nem lesz könnyű beszerezni.