Seszták autószalonjába folytak a fejlesztési milliók

2014.07.29. 15:05
Vissza nem térítendő uniós támogatás javította fel Seszták Miklós kisvárdai autószalonjának bevételeit. Három kis kft. kifejezetten azzal a céllal pályázott és nyert fejenként 10-10 millió forintot, hogy a miniszterhez tartozó ingatlanban, annak ügyvédi irodája és Opel-kereskedése mellett vásároljon magának helyiséget. A cégek annyira „barátiak” voltak, hogy az egyik alapítását maga Seszták Miklós intézte, így a pályázati határidőre el is készült a bejegyzése. A miniszter szerint üzleti titok, hogy a támogatások mekkora része vándorolt a cégéhez.

Egy kisvárdai ingatlanos hirdetési újság jó híreket közölt tavaly nyáron: az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjából (GOP) három helyi vállalkozás is részesült vissza nem térítendő uniós támogatásokból.

A Nexus című tarka kiadvány 2013. júniusi számában elszórtan sorakoztak a hivatalos logóval ellátott hirdetmények: a King, a Várda King és a Great Alexander Kft. 10-10 millió forintot nyert infrastrukturális beruházásra a Mikrovállalkozások fejlesztése című pályázaton. A cégek további 10-10 milliós kölcsönt is kaptak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítványtól. A mindhárom hirdetmény azzal zárult, hogy az adott kft. a kétszer 10 millióból „megvásárolta a Kisvárda Kölcsey utca 4. szám alatt található új ingatlanját”. Kettő a földszinten, egy az emeleten.

Egy helyen költöttek, Seszták autókereskedésében

A hír a jelenlegi fejlesztési minisztert, Seszták Miklóst sem hagyhatta hidegen, bár nyilván nem is érhette váratlanul. A cégek ugyanis a Kölcsey utca 4. alatti, az ő érdekeltségébe tartozó irodaházba szándékoztak beköltözni.

Ezen a címen található Seszták Miklós ügyvédi irodája és fideszes főhadiszállása. A helyi Fidesz az épületben ünnepelte többek között az áprilisi országgyűlési választás után Seszták sikerét.

Itt üzemel az Opel Kisvárda nevű autókereskedés is, amelyet a Ramiris Autó Kft. működtet. Ez a vállalkozás is száz százalékban Seszták Miklósé.

A több mint 800 négyzetméteres, kétszintes autókereskedést 2012-ben, közvetlenül a pályázat előtt jogilag társasházzá alakították, valószínűleg azért, hogy el tudják adni, de az épület kisebbik részében továbbra is a Ramiris Autó Kft. maradt az 1/1-es tulajdonos. A földhivatali nyilvántartás szerint a támogatott vállalkozások 2013 januárjában jegyeztették be az adásvételt.

A szalonnak jól jött, Seszták is besegített

Seszták autókereskedése 2011-ben még több mint 30 milliós veszteséggel zárta az évet, 2013-ra azonban szolid mértékben, de nyereségessé vált a mérleg. A miniszter azt mondta nekünk, kifejezetten rosszul megy az autós biznisz, élete egyik legrosszabb befektétése volt az autószalon megvásárlása.

Ez történt időrendben

  • Seszták Miklósnak van egy autószalonja Kisvárdán, ami veszteséges, elég rosszul megy.
  • Megjelenik az Új Széchenyi Terves GOP-pályázat, amiből cégek ingatlanok vásárlására is pályázhatnak.
  • Társasházzá alakítják Seszták autószalonját.
  • Seszták és ügyvédtársa cégeket alapítanak.
  • Ezek a cégek pályáznak azokra az helyiségekre, amik Seszták autókereskedésében vannak. 
  • Összesen 30 millió vissza nem térítendő és ugyanennyi visszatérítendő támogatást nyernek, amelyből meg is veszik a kiszemelt ingatlanrészeket.
  • Ennek kívülről nincs semmilyen nyoma, a nyertes cégek nincsenek feltüntetve a házon.

Így nem csoda, hogy maga Seszták is szorgalmazhatta a kisvállalkozások körében nagyon jó konstrukciónak tartott vissza nem térítendő támogatásos ingatlanvásárlást. Legalábbis erre utal, hogy maga is besegített az előkészületekbe. A három cégből kettő közvetlenül a GOP-pályázat beadási dátuma előtt 2012 februárjában-áprilisában jött létre: a Great Alexander Kft.-t 

Seszták Miklós ügyvédi közreműködésével jegyezték be, a másik friss cég, a Várda King alapító okiratát pedig a miniszter kisvárdai ügyvédtársa adta be a cégbíróságra.

A leendő ingatlanvásárlók sem az utcáról toppantak be az Opel-szalonba.

A Great Alexander Kft. tulajdonosa Sándor Kornél már többször felbukkant a Seszták Miklós ügyeit boncolgató cikkekben. Sándor Kornél több, a Ramiris-cégcsoporthoz tartozó társaságban töltött be cégjegyzésre jogosító vezető tisztséget (Ramiris Europe Kft., Ramiris Rent Kft., Ramiris Mobil Kft., M3 Invest Kft.) és résztulajdonosa volt az Oxygen Wellness Befektetési és Ingatlanhasznosító Kft.-nek, amelynek a cégnyilvántartás szerint nemcsak a fővárosban, hanem Kisvárdán is van telephelye. Az is kiderült, hogy Seszták Miklós és Sándor Kornél az 1980-as években osztálytársak voltak az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban.

Volt osztálytárs, ciprusi cég és családi barát

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott részletesebb információk szerint a három pályázat teljesen hasonló volt, és az elbírálásuk is egyszerre zajlott, a pénzt is egyszerre, 2013.  szeptember 30-án fizették ki nekik. A Great Alexander Kft. 23,4 millió forint összköltségűre belőtt pályázatot adott be, hogy karosszériajavító műhelyt vehessen magának, és bővíthesse tevékenységi körét.

Részben Sándor Kornélhoz kötődik a másik nyertes, a King Beruházó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, amely 2005-ös alapítása óta többször is volt Sándor nevén, 2009 óta azonban egy ciprusi offshore jellegű cég, a Minotax International Ltd. a tulajdonos. A Népszabadság keddi cikke szerint a Minotax, amely számos Sesztákhoz kötő üzleti vállalkozásban feltűnik, júniusi cégkivonata szerint egy Seychelle-szigeteki cég, a Goran Limited irányítása alatt áll, valódi tulajdonosi háttere pedig nem ismert, az igazgatók között viszont az adózási szempontból fontos két ciprusi magánszemély mellett Sándor Kornél neve is felbukkan.

Vonzó konstrukció

A 2012 elején kiírt pályázat célja az volt, hogy szinte teljes mértékű forrást biztosítson a legkisebb mikrovállalkozások fejlesztéseihez. Az Új Széchenyi Terv honlapja szerint a konstrukció iránt rendkívüli érdeklődést tapasztaltak, hiszen a 10 százalékos önerő mellett akár 45 százalékos támogatási arány is elérhető volt vele, és a hitelből finanszírozandó rész a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású, államilag támogatott kombinált mikrohitellel biztosítható volt.

 Az NGM szerint a King  „új tevékenysége végzéséhez szükséges alap-infrastruktúra megteremtése" címmel adta be pályázatát, amely valójában egy autófényező és -javító műhely vásárlását és kialakítását jelentett összességében 23 millió forintos finanszírozási igénnyel.

A harmadik, a Várda King Invent Kft. kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott speciális irodai szolgáltatásokkal pályázott, az erre alkalmas helyet éppen az autószalon felső szintjén találta meg.

A Seszták ügyvédtársa első nekifutásra a King Kft. megbízásából alapította meg a Várda Kinget, ami azt jelentette, hogy egy ideig bizonyos szinten mindhárom cég Seszták volt osztálytársához kapcsolódott. A Várda King végül néhány hónap után Kruppa Zsolt András nevére került, aki szintén közeli ismerős Sesztákéknál. Kruppa és Seszták felesége közös céget tart fenn.

Az Index megkereste Seszták Miklós fejlesztési minisztert, hogy ismerőseivel miért uniós támogatással finanszírozták az autószalonja részleges megvásárlását. A miniszter azt válaszolta, hogy

a vételár kifizetése, illetve előteremtésének módja a vevő érdekköre, így ennek, illetve az esetleges támogatások igénybevételének kiválasztása nem eladói kompetencia.

Azt is megkérdeztük, hogy a 30 milliós vissza nem térítendő támogatásból és további 30 milliós vállalkozásélénkítő kölcsönből mekkora összeg folyt be cége számlájára az adásvételekből. A miniszter szerint azonban ez az adat üzleti titok, igaz, a cikk elején idézett helyi újságban egyértelműen szerepel, hogy a támogatások teljes összegét az ingatlanvásárlásokra költötték.

Seszták Miklós ügyvédi tevékenységében jelentős részt tett ki a cégalapítás. Vélhetően vagyona megalapozásában is szerepet játszhatott, hogy a  2000-es évek elején mintegy 700 orosz és ukrán tulajdonú cég létrehozásában segédkezett. Az Index számolt be arról, hogy a politikus által alapított nagyszámú kft.-t néhány év múlva a cégbíróságnak kellett megszüntetnie behajthatatlan köztartozásaik és törvénytelen működésük miatt. Seszták akkor azt mondta, hogy ő csupán a cégek létrehozására kapott megbízást, későbbi tevékenységükhöz nem volt köze. A napokban viszont kiderült, hogy a miniszter ügyvédként olyan cég tevékenységében is eljárt, amelynek ő maga is tagja volt, jóllehet ez tilos az ügyvédek számára.