nonono

Balázsovits határeset, nincs közös főpolgármester-jelölt

2014.07.30. 15:10
Bizakodó hangú beszámolókkal, de egyelőre gyakorlati eredmény nélkül zárult a három ellenzéki párt budapesti egyeztetése. A hosszúra nyúlt szerdai megbeszélésen az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció továbbra sem tudott megállapodni abban, ki legyen Tarlós István kihívója.

Az Index információi szerint Horváth Csaba maradt az MSZP főpolgármester-jelöltje. Gyurcsány Ferenc művészbarátját, Balázsovits Lajost a szerda tárgyalás után is főként a Demokratikus Koalíció támogatja, de a szocialisták jelöltjével szemben inkább őt támogatja az Együtt-PM is.

MSZP-s forrásaink azzal magyarázták a helyzetet, hogy komolyan vehető jelöltre eddig nem kaptak olyan személyi javaslatot, Balázsovits Lajos színművész „határeset”, így egyelőre nincs alternatívája az őszi önkormányzati választáson a szocialista jelöltnek. Az MSZP szerint Bajnai Gordon vagy Karácsony Gergely elfogadható lett volna számukra, ők azonban nem akarnak indulni Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellen.

Úgy tudjuk, hogy az MSZP, amely korábban közös indulást tartotta az egyetlen sikeresélyes megoldásnak, a tárgyalásokon visszább lépett, és már nem utasítja el a koordinált indulást sem. A koordinált indulás azt jelentené, hogy a budapesti kerületekben mindenütt egy-egy párt állítana saját polgármesterjelöltet, és csak az adott párt logója kerülhetne fel a szavazócédulára. A többiek minden fórumon támogatnák a jelöltet, és nem indítanának ellene saját embert.

A DK XIII. kerületi irodájában tartott megbeszélést követően Szigetvári Viktor azt mondta az MTI-nek, hogy előrébb jutottak annak érdekében, hogy Budapesten legalább 15 baloldali polgármester legyen.

Minden adott ahhoz, hogy a baloldali ellenzéki pártok hétfő estig megállapodjanak az őszi önkormányzati választást érintő kérdésekben.

Sikeresnek értékelte a tárgyalásokat az MSZP és a DK is. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke jó hangulatú, a részletkérdéseket aprólékosan végigbeszélő tárgyalásként jellemezte a találkozót, reményei szerint jövő héten megállapodás születik. Hasonlóan értékelt Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke is, aki szerint nagymértékű előrelépés történt a részletekben.

Az Index információi szerint a Kiss Péter halála miatt megüresedett újpesti országgyűlési képviselői választókerület ügye nem került napirendre. Az MSZP azonban egyértelműnek tartja, hogy Kiss tavaszi egyéni győzelme után az időközi választáson is MSZP-s jelölt induljon majd.