Átvizsgálnak minden főiskolát és egyetemet

2014.07.31. 13:22

Az Állami Számvevőszék 2009-12 közötti időszakot áttekintve első körben nyolc felsőoktatási intézményt vizsgált meg és az intézmények többségénél több szabálytalanságoot is talált a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában, írja az MTI.

  • egyes intézmények megsértették a közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, a hallgatói költségtérítéseket nem a kincstárnál vezetett számlán kezelték
  • a térítési díjakat nem minden esetben alapozták meg önköltségszámítással
  • az eszközök és források állományának valódiságát több intézmény leltárral nem támasztotta alá teljes körűen

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke kiemelte, hogy 2009-12 között a hatályos felsőoktatási törvény a pénzügyi és vagyongazdálkodási területeken bármely más költségvetési szervhez képest nagyobb önállóságot biztosított az állami felsőoktatási intézmények számára, ezzel azonban nem minden esetben tudtak élni. Több intézmény pénzügyi egyensúlya megingott, mintegy feléhez költségvetési felügyelőket, illetve főfelügyelőket rendeltek ki - jegyezte meg az alelnök.

A fenti időszakban a felsőoktatási intézmények kiadásai 1881 milliárdot tettek ki, amihez az állam 752 milliárdos költségvetési támogatást biztosított.

Az ÁSZ valamennyi állami felsőoktatási intézményt megvizsgál és idén még két egyházi intézményt is megvizsgálnak. A cél annak megállapítása, hogy szabályos volt-e a pénzügyi és vagyongazdálkodás, a jogszabályi előírásoknak megfelelően működött-e a belső kontrollrendszerük, valamint, hogy az illetékes minisztérium szabályszerűen gyakorolta-e fenntartói, ágazati irányítói tevékenységeit. A vizsgálat nem terjed ki az oktatási és tudományos tevékenységre.

Csütörtökön két felsőoktatási intézmény a veszprémi központú Pannon Egyetem és a Szolnoki Főiskola anyagát hozták nyilvánosságra. A Corvinus Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola ellenőrzése július 20-ával indult el, további hét egyetemét augusztus 20-a után kezdik el.