Eljuthat-e Magyarországra az Ebola?

2014.08.05. 12:11
Igen. De ennek kicsi a valószínűsége.

Ezt Kis Zoltán virológus, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője mondta az MTI-nek. 

A szakember elmondta, az Európai Unióban és Magyarországon a járványügyi felügyelet és az egészségügyi ellátás sokkal magasabb szinten áll azon államokénál, ahol jelenleg járvány van, így csak behurcolt esetekről lehetne beszélni.

Példaként elmondta, ha esetleg valakin ebolára utaló jeleket tapasztalnak, a Szent László Kórház elkülönített részlegébe szállítják, a beteg vérmintájából pedig az Országos Epidemiológiai Központban néhány óra alatt diagnosztizálják, hogy valóban Ebola-vírusról van-e szó. Magyarországon kidolgozott eljárásrend van az ilyen súlyos fertőző betegségek kiszűrésére és a betegek elkülönítésére, gyógyítására, valamint a további járványügyi intézkedésekre.

Kis Zoltán - aki tavasszal egy hónapot töltött az Európai Mobil Laboratórium tagjaként a jelenleg fertőzött Guineában - elmondta, az afrikai országokban nagyon rosszak a higiénés viszonyok, nem tudják biztosítani a tiszta kórtermeket, a megfelelő fertőtlenítést, és ezekben az országokban csak az alapszintű gyógyszerek elérhetők.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ által működtetett Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban képesek az Ebola-vírus kimutatására.  A laboratórium alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint mikrobiológiai tesztek elvégzésére. A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll, még a levegő sem juthat ki az épületen kívülre, a legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják. 

Arról is beszélt, hogy az Ebola-vírus fertőzött testnedvekkel - vérrel, nyállal - közvetlenül terjed, tehát nem légúti betegség, vagyis például tüsszögéssel nem lehet elkapni. Szintén nem lehet átadni a fertőzést papírpénz megfogásával vagy szúnyogcsípéssel. Ráadásul ha valaki tünetmentes, akkor kevésbé terjeszti a vírust, mint amikor már előrehaladott a betegsége.

Vírusnak hazudják a RÁK ELLENSZERÉT

Ebola? Hát hogyne. Még szép, hogy megpróbálják megfékezni annak a kémiai találmánynak a terjedését, amely segít legyőzni a gyógyszerbiznisz egyik legjövedelmezőbb kreálmányát, a rákot. Érdekes módon "nyoma veszett" annak az afrikai orvosnak, amelyik kifejlesztette azt a tudmányos vegyületet, amely bizonyítottan 10000000 szeresére növeli az ember ellenállóképességét és 800000 szorosára növeli a rák legyőzésének esélyét . Karanténokba, kórházakba zárták azokat, akikhez jutott a szerből, hogy elhallgattassák őket, a találmányt pedig, mint halálos vírust próbálják távol tartani a nyugati társadalmaktól.

Konteó-nap az Indexen