Feltétel nélküli megadástól retteg az V. kerületi MSZP-s

2014.08.05. 11:21

Az V. kerületben nem lesz ellenzéki összeborulás. A három párt nem is nagyon erőlteti a megegyezést, mivel a felmérések szerint Rogán Antal nyolc éve után a Belváros nem tartozik a győzelemesélyes körzetek közé. Rogán Antal az összeférhetetlenség miatt októberben már nem indul a polgármesterségért, frissen kinevezett helyettese, Szentgyörgyvölgyi Péter lesz a Fidesz jelöltje. Viszont éppen a frakcióvezető miatt a V. kerület továbbra is szimbolikusan fontos ütközőpont maradt.

Ezért Juhász Péter, aki az országgyűlési választás kampánya óta az ellenzék Rogán-ügyi felelőse lett, azt ambicionálja, hogy legalább koordinált indulással, de ő indulhasson az Együtt-PM színeiben a polgármesteri posztért.

Ezt az ötletet azonban a legkevésbé sem támogatja az MSZP helyi embere, Steiner Pál. Az egykori polgármester, aki 2006-ban éppen Rogán Antallal szemben maradt alul a választáson, maga is megpróbálkozna a jelöltséggel. Ezért kemény hangú levelet írt a párt vezetőinek.

Steiner szerint a koordinált indulás nem más, mint a jobboldal által előkészített politikai csapda, amibe önként lépünk bele.

„Könnyen belátható, hogy a koordinált indulás semmilyen politikai előnnyel sem kecsegtet, semmiképp nem lehet célszerűbb, mint a közös indulás.... Csak magunkat adnánk meg: a koordinált indulás keretében „szétlövésre” ítélt kerületekben visszavonhatatlanul lemondanánk a baloldali szavazókról.”

A belvárosi szocialista a Tóbiás József országos, és Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnöknek küldött levelében egyértelműen le is szögezi, a kerületben meg fogják vizsgálni és értékelni a Budapesten megkötendő politikai megállapodást abból a szempontból, hogy a helyi baloldali közösség sorsát hogyan befolyásolja.

„Nem fogjuk végrehajtani azt a megállapodást, aminek következtében nem marad szocialista képviselő az V. kerületi önkormányzat képviselőtestületében.”

Jelenleg egyébként a politikai túlélés szempontjából nagyra értékelt képviseletet két MSZP-s, Pásztor Tibor és Kovács Alex látja el.

rogán körmönfont halálcsapdába csalja az ellenzéket

A Fidesz természetesen az V. kerületet épp olyan könnyedén el tudná vinni, mint bármi mást, az egyetlen cél, hogy a meghamisított közvéleménykutatásokkal felcsillantsa a reményt a baloldali pártok számára. Rogán, mint egy népmesei hős, üveggyöngyöt szór ellenségei közé, marakodjanak, acsarkodjanak. Majd ha végeztek egymással, belépdel a romokon, hogy újra átvegye a hatalmat. Csak ezúttal nem négy évre, hanem örökre. Régi terv már ez: Budapest önálló királyságként leválik Magyarországról, az új főváros pedig az ötödik kerület lesz.

Konteó-nap az Indexen