Az MSZP is belement a 4-4-1-es megállapodásba

2014.08.06. 10:31

Az Index információi szerint kedden az MSZP budapesti párttanácsa is megszavazta, hogy az ellenzék a fővárosi kerületekben koordinált indulással szerepeljen.

Az MSZP, az Együtt-PM és a DK tárgyalódelegációi hétfőn ültek össze, hogy ismét beszéljenek az őszi budapesti választásokról, a négyórás egyeztetés eredménye lett, hogy elfogadták Falus Ferenc főpolgármesteri jelölését, és azt, hogy javasolni fogják, a győzelem esélyes kilenc kerületet 4-4-1 arányban osszák fel egymás között.

Az MSZP által vezetett három kerületben újraindulnának a polgármestereik: a XIII. kerületben Tóth József, a XIX. kerületben Gajda Péter, a XX. kerületben Szabados Ákos. A negyedik nyerhető körzetnek Újpestet tartják, itt Trippon Norbert indulna a polgármesterségét. A DK szintén négy helyen adna polgármesterjelöltet, az Együtt-PM-nek pedig egy hely jutna. A koordinált indulás szabályai értelmében ezeken a helyeken a megnevezett pártok csak saját logóval indítják jelöltjeiket, másik két párt pedig nem indít ellenfelet, hanem támogatja őket.

A hétfői tervezet szerint a többi 13 kerületben lényegében mindenki szabadon indíthatja saját embereit.

Az MSZP-ben pénteken lesz küldöttértekezlet, ahol a vezetésnek a tagsággal is el kell fogadtatnia a terveket.

A kedd esti párttanács ülésén jelentette be Horváth Csaba is a budapesti kerületi elnökök előtt, hogy nem akar ellenállni az ellenzéki pártok szándékának, és lemond a főpolgármester-jelöltségről. Ezzel elhárult az akadály az elől, hogy Falus Ferenc korábbi tisztifőorvos legyen Tarlós István kihívója.