Kivételesen keleten volt rossz idő

2014.08.08. 19:32

Felhőszakadásokból pénteken sem volt hiány, viszont fordult a kocka, és kivételesen nyugaton van jobb, keleten rosszabb idő - írja az Időkép.hu

Azért írják, mert mostanában a legtöbb esetben, amikor időjárási szempontból kettészakad az ország, keleten szokott melegebb, nyugaton pedig hűvösebb lenni. Pénteken a Dunántúlon napsütéses 27-30 fok közöttiek az értékek, de keleten sok helyen csak 20 fokot.

A Tiszántúlon sok helyen esett nagy mennyiségű csapadék, Felsőtárkányban eddig 53 mm-t, Zákányszéken 47 mm-t, míg Panyolán 41 mm-t jeleztek automatáink, de több helyről jégesőről szóló észlelések érkeztek.

Kóka térségében borsónyi jég mellett az orkán szél fákat csonkított - számolt be Zöldfay András észlelő (fotó).

kokai
Fotó: Zöldfay András / Időkép

Jön a jó idő, néhol záporral

Az esti óráktól a keleti tájakon is egyre nagyobb területen szűnnek meg a záporok, zivatarok, és ott is csökkenni kezd a felhőzet. Éjszaka már jobbára derült vagy gyengén felhős időre van kilátás. Párássá válik a levegő, foltokban köd képződik, amely reggel megszűnik.

Ezt követően a sok napsütést kevés fátyolfelhő, illetve gomolyfelhő-képződés zavarja. Délután, estefelé északon helyenként záporeső, nyugaton zivatar is kialakul, néhol felhőszakadással. Szombaton a Dunántúlon megélénkül a déli szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek.