Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Nemzeti ünnep? Az, meg közlekedési káosz!

2014.08.20. 08:19
A Lánchidat és a budai felső rakpart Margit híd és Erzsébet híd közötti szakaszát már kedden lezárták, szerda este teljesen leáll a forgalom a két híd közötti rakpartokon. Tömegközlekedni sem lesz egyszerű a nemzeti ünnep alatt, bár a belvárosba tartó járatokat sűrítik. A garantáltan zsúfolt fővárosi rendezvényeken kívül is van élet: Lázár János, Semjén Zsolt és Botka László is máshol mond beszédet.

Autója van? Megszívta!

Az augusztus 20-i ünnepi rendezvények miatt már kedden lezárták a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. A hídon a gyalogosok és a tömegközlekedés járművei sem haladhatnak át, a lezárás miatt több busz és villamos útvonala megváltozott – ezekről bővebben ezen a címen tájékozódhat.

A nemzeti ünnep programjai már kedden elkezdődnek, ezért a budai felső rakpartra a Margit híd és az Erzsébet híd között már ezen a napon sem lehet behajtani. A rendezvények biztonsága érdekében kedden és szerdán ideiglenesen megnyitják a Lánchíd utcát. Szerda este 6 órától a tűzijáték miatt a budai és a pesti rakparton a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon teljesen leáll a forgalom. Egyes dunai hidakat – a tűzijátékra látogatók számától függően – lezárhat a rendőrség.

Egy valódi ünnep Áder Jánossal kezdődik

A fővárosban a hivatalos ünnepi programok 20-án reggel 8 óra 30-kor a Kossuth téri tisztavatással és Áder János köztársasági elnök beszédével kezdődnek. A parlamentben 10-től nyílt napot tartanak (meg lehet nézni a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát), ugyanekkortól a Clark Ádám téren koncertek lesznek: fellép a Magyar Rhapsody projekt, az Ivan and the Parazol, Ed Phillips és a Memphis Petrol, Ferenczy György és a Rackajam, valamint Deák Bill Gyula zenekara. A Duna-parton magyar ízeket lehet majd kóstolni, délután 5-kor pedig Szent Jobb-körmenet indul a Szent István-bazilikától. A további részletekről itt olvashat.

Budapesten kívül is sok helyen tartanak ünnepi megemlékezéseket, aki nem akar a rakparton nyomorogni, az például az alábbiak közül választhat:

 • Debrecenben reggel 9 óra 30-tól templombúcsúi szentmisét tartanak, majd a Szent István-szoborra adakozók emléktábláját avatják fel.
 • Miskolc egyik külvárosában, Felsőhámoron az MSZP-s országgyűlési képviselő Varga László és a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, Kovács László koszorúzzák meg a helyi Szent István-szobrot.
 • Egerben a Pyrker téren 10-kor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avat országzászlót.
 • Hódmezővásárhelyen Almási István polgármester mellett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (korábbi polgármester) is beszédet mond majd a 10-kor, a Szent István téren tartott ünnepségen.
 • Szegeden Botka László polgármester 11-kor mond ünnepi beszédet a Széchenyi téren.
 • Pécsen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is részt vesz a nemzet kenyerének ünnepségén, ami 11 óra 30-kor kezdődik a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány Pannon Magyar Házában

És most sok szám következik!

 • A 2-es metró forgalmát szerdán az utasok számának függvényében korlátozhatják, ebben az esetben a Batthyány téri és Kossuth téri állomást lezárják, a szerelvények csak áthaladnak rajtuk.
 • A belvárosba tartó főbb villamos-, troli- és buszjáratok, valamint a HÉV-ek és a metrók a szokásosnál sűrűbben közlekednek majd.
 • A 2-es villamos kedd délutántól szerda délutánig a Közvágóhídtól a Kossuth térig, utána pedig csak a Boráros térig közlekedik.
 • A Margit híd, illetve a Petőfi híd lezárása esetén a 4-es és 6-os villamos az Oktogon és a dél-budai végállomások, illetve az Oktogon és a Corvin-negyed megálló között jár.
 • Kedd délutántól a 19-es és a 41-es villamosok csak a Clark Ádám térig visznek utasokat, szerda délutántól a 18-as villamosokkal együtt a Széll Kálmán térig közlekednek. A Szent Gellért rakpart lezárása esetén a szerelvények a Szent Gellért térig közlekednek.
 • A Szabadság híd lezárása esetén a 47-es és 49-es villamosok is csak a Gellért térig járnak.
 • Az Erzsébet híd esetleges lezárása esetén az 5-ös, a 8-as és a 8A, a 112-es és a 178-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a 7-es és 107-es a Szabadság hídon, annak lezárása esetén megosztva, két szakaszon jár.
 • A 9-es busz szintén két szakaszon közlekedik este, ha lezárják a Margit hidat.
 • A 15-ös és 115-ös busz módosított útvonalon viszi az utasokat szerda délutántól, a 16-os busz szerda estig, a 105-ös pedig szerda délig az Erzsébet hídon át jár.

A fővárosi tömegközlekedést érintő változásokról még többet itt olvashat.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a vonatok kedden a munkanapi, szerdán az ünnepnapi menetrend szerint járnak, a tűzijáték után mentesítő vonatok indulnak Szobra, Szolnokra, Szegedre, Győrbe és Fonyódra, illetve Debrecenből Mátészalkára és Nyírbátorba.