Összegyűjtötték a kommunista vezetőket

2014.08.22. 13:21
Adatbázisba rendezték a kommunista diktatúra 104 felső vezetőjét. A Kommunizmuskutató Intézet által létrehozott honlap egy '89-es könyvre épül, ami a diktatúra működtetőit, az igazi felelősöket nevezte meg, péntektől mindenki számára szabadon böngészhető. Az intézet igazgatója az adatbázis bemutatásakor azt mondta, hogy az MTA kutatóhálózata szovjet mintára jött létre, ezért is van szükség az általa vezetett szervezetre.

104 volt kommunista felső vezető életrajzában turkálhatunk egy pénteken bemutatott új adatbázis segítségével. A Kommunizmuskutató Intézet által létrehozott honlapon böngészni lehet a Politikai Bizottság és a Központi Bizottság tagjainak, valamint az őket segítő titkárság munkatársainak életrajzát, de szerepel a honlapon a rendszer vezetésének hierarchiája is. Van egy kronológia is az igényesen elkészített honlapon, amivel át lehet tekinteni a kommunista diktatúra kialakulásának és működésének történetét.

A honlap egy 1989-es segédkönyvre épül, amely a kommunizmus vezetőinek adatait gyűjtötte össze. A lapon végiggörgetve képekkel illusztrálva röviden át lehet tekinteni a kommunista diktatúra történetét. Ezt az eredeti kiadáshoz, Bihari Mihály által írt előszóból vett idézetek egészítik ki. Kádár János fényképén például a kommunista vezetőkről szóló alábbi szöveg szerepel: „Szó szerint gyilkos harcot folytattak a hatalomért, elvtelen kompromisszumokat kötöttek és állandóan féltek. A száznégy névből 40-50 közismert, egyesek neve rettegetté vált, másoké politikai zászló ma is.”

A honlap elindítását a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjára, augusztus 23-ára időzítették. Ezen a napon írták alá ugyanis a Molotov–Ribbentrop-paktumot. Ebben a szerződésben, egy titkos záradékban állapodott meg Németország és a Szovjetunió Európa keleti felének felosztásáról. Az emléknap megalapításáról lengyel–magyar–litván kezdeményezésre 2011-ben döntött az EU, írja az MTI.

Az akadémiai kutatóhálózatot szovjet mintára hozták létre

A pénteki sajtótájékoztatón az adatbázist Nyírő András, az eredeti könyv egyik szerzője, Tallai Gábor a Terror Háza programigazgatója és Markó György a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója mutatta be. A kommunista rendszert nem az elnöki tanács irányította, noha az alkotmány szerint ez lett volna a legfontosabb irányító szerv, hanem más testületek. A kiadvány ezeknek az igazi irányító szerveknek a tagjait gyűjti össze, mondta Nyírő.

Markó György röviden beszélt arról is, hogy miért hozták létre az intézetet. Szerinte az intézet 2011-es megalapítása előtt nem volt olyan szervezet, ami kifejezetten a kommunizmus kutatására jött létre. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) történészei például az egész magyar történelmet fogják át, nem kifejezetten a kommunizmussal foglalkoznak. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy

az akadémiai kutatóhálózatot sztálinista, szovjet mintára hozták létre.

Amikor erre külön rákérdeztem, Markó megjegyezte, hogy ez természetesen nem befolyásolja az MTA-ban folyó munkát és nagyon értékesnek tartja az akadémiai kutatóhálózat tevékenységét.

Az adatbázis szerkesztői felhívást is mellékeltek az adatokhoz, amiben azt kérik, hogy akinek kiegészítése, javaslata van, az juttassa ezt el hozzájuk. A készítők szerint az adatbázis célja, hogy kutatásokat alapozzanak rá, valamint hogy néven nevezzék a bűnösöket.