Egyhavi csapadék zúdult Zircre

2014.08.23. 08:23 Módosítva: 2014.08.23. 16:16

Zircen délután rövid idő alatt nagyjából egy havi csapadék hullott, írja az Időkép. Már a várost délután elérő zivatarból is 42 mm csapadék hullott le, de este újabb zivatarok várhatóak többfelé az országban.

Már délelőtt öt déli megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a felhőszakadás miatt, de több megyében heves zivatarra is figyelmeztettek.

wbtz20140823 0904.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás miatt:

  • Baranya
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Csongrád
  • Tolna megyére

adták ki a másodfokú figyelmeztetést, itt rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt. Szintén az említett öt megyében, plusz még Somogyban van elsőfokú figyelmeztetés a heves zivatarok miatt.

Délelőtt északon, északnyugaton, majd később a Dunántúlon egyre többfelé lehet számítani intenzív záporokra, zivatarokra, de délutánra, estére a Dunától keletre, és az északkeleti országrészen élők sem kerülik el az esőt. Ráadásul estére délnyugatról újabb eső érkezik, nagyjából éjfélre éri el a keleti országrészt. Délen a zivatarokat 70-90 km/órás széllökések és jégeső kísérheti.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22-27, északnyugaton 18-22 fok között valószínű. Késő este 15-20 fok lehet.

Éjszaka sokfelé várható eső, zápor. A déli, délkeleti szél éjszaka fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és megerősödik, a Kisalföldön és a Bakonyban vasárnap viharossá fokozódik. Ezen kívül viharos széllökés csak zivatarok környezetében lehet.

Vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet, de reggel a Tiszántúlon még borult, esős idő lesz. Napközben mindenhol kisüt több-kevesebb időre a nap, a legtöbb felhő északkeleten lesz, és főleg ott alakulhat ki elszórtan záporeső, egy-egy zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 19, 24 fok között valószínű.