Kövér Lászlóé a hét háttérhatalmazása

2014.08.23. 12:41 Módosítva: 2014.08.23. 13:10

A fő kérdés, hogy kik hozzák meg az emberek mindennapjaira alapvetően ható döntéseket:

az államok vezetői, akik valamiféle felhatalmazást kapnak a saját választóiktól, vagy azok az arctalan, névtelen, homályba burkolózó, de hús-vér emberek által irányított gazdasági vagy tudatformáló háttérhatalmak, amelyek viszont nem viselnek felelősséget?

Kövér László a Fejér Megyei Hírlapnak beszélt az

arctalan, névtelen, homályba burkolózó tudatformáló háttérhatalmakról.

A Fidesz pornója a háttérhatalom, ez egyértelmű, de Kövér már olyan beleéléssel, izgalommal, gazdag jelzőkkel beszél róla − sőt, róluk −, hogy Drábik János csendben visszahúzódik a sarokba.

Kövér elmondta, hogy nemcsak Európában, hanem az egész világban óriási ideológiai háború, átrendeződés zajlik, amelynek egyik fő küzdőtere Európa, és az ukrán válság is világosan megmutatta, hogy az európai döntéshozóknak alig van beleszólásuk a folyamatokba, miközben "a tengerentúlról diktálják a szabályokat és a tempót". Ezért is fontos szerinte az erős nemzetállamok közössége, mivel a nemzetállamok léte egyenlő a demokráciával.

Európai vezetők részéről érkező, a magyar törvényhozást érintő kritikákra Kövér azt mondta, azokból tisztán látszik, hogy

csak ürügyeket kerestek arra, hogy politikai támadásokat indítsanak a regnáló jobbközép kormány ellen.

Az Országgyűlés elnöke a népességfogyásról is beszélt: ha az elkövetkező tíz-húsz évben az ország nem tudja kezelni a népességfogyást, akkor az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget. Magyarország társadalma "viharos gyorsasággal" öregszik, ráadásul a fejlettebb, jobban fizető államok elszívják a magasan képzett munkaerőt, nyilatkozta Kövér.