Mától hivatalosan is kampány van

2014.08.23. 08:46

Hivatalosan is megkezdődött szombaton a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselők választását megelőző kampány – írja az MTI.

Az új választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány a választást megelőző 50. napon kezdődik és a szavazás befejezéséig tart.

Ezek a legfontosabb kampányolásra vonatkozó szabályok:

  • A választási kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély nélkül készíthetnek plakátot, de ezeken is fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét, valamint a kiadásért és a szerkesztésért felelősöket.
  • Plakátot elhelyezni engedéllyel lehet, viszont nem lehet plakátot elhelyezni állami, önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül sem.
  • A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy ne fedje más jelölt vagy párt plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot annak kell eltávolítania a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte.
  • A politikai reklámot közzétenni szándékozó műsorszolgáltatóknak ezt szombaton 16 óráig kell jelezniük a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). A kampányban csak azok a televíziók, rádiók tehetnek közzé ilyen reklámot, amelyeket az NVB nyilvántartásba vett. A szavazás napján politikai reklámot nem lehet közzétenni.
  • Az önkormányzati választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek nem kapnak állami kampánytámogatást, és nincs is limitálva a kampányra fordítható összeg.
  • A tavaly elfogadott új választási eljárási törvény megszüntette a kampánycsendet, ehelyett - több más tilalom mellett - bevezette azt a szabályt, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiségek épületének bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen nem lehet kampányolni.
  • Szombaton 16 órakor lejárt az országos kereskedelmi rádiók és televíziók számára megszabott határidő: e médiumok eddig jelentkezhettek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), ha az október 12-i önkormányzati választás kampányidőszakában politikai reklámot kívántak közzétenni.